Afval gescheiden inleveren nu mogelijk te Lelydorp

Consumenten te Lelydorp kunnen hun recyclebaar plastic- en aluminiumafval sinds dinsdag gescheiden deponeren bij een drop-off center bij het lokale RGD-kantoor. Deze materialen zullen hierna voor recycling worden verwerkt. Het gaat om een project van SuReSur in samenwerking met Fernandes Bottling Company (FBC). Binnenkort komt er een drop-off center te Paramaribo Zuid, waar consumenten ook hun lege plastic flessen, plastic zakken en aluminium blikken kunnen afleveren.

In september vorig jaar is de eerste drop-off center geplaatst in Meerzorg, Commewijne. Het geheel is onderdeel van de ‘World Without Waste’ strategie van Coca-Cola. De onthulling werd gedaan door dokter Zoraida Roep-Nurmohamed en Juanita Wespel, verpleegkundige van het RGD-kantoor, samen met Glenn Ramdjan van SuReSur en Xiomara Thomas van FBC. 

In 2020 is er meer dan 286 kg aan PET-afval ingezameld op Meerzorg. Het project geïnitieerd vanuit The Coca-Cola Company, heeft als doel plastic afvalmateriaal verantwoord uit het milieu te verwijderen en te houden via een inzamelstructuur. Voedsel – en drankverpakkingen vormen een belangrijk onderdeel van ons moderne leven, maar levert de wereld ook een verpakkingsprobleem op, schrijft FBC in een persbericht. De Coca-Cola Company wil bereiken dat er tegen 2030 voor elke fles of elk blikje dat verkocht wordt, er één wordt ingezameld en gerecycled.

Suriname heeft nog geen landelijk systeem voor gescheiden afvalinzameling en geen geformaliseerde infrastructuur voor recycling. SureSur onderneemt momenteel stappen, om het Afvalfonds landelijk operationeel te maken. Ook deze inspanningen worden door FBC ondersteund. Met het Afvalfonds kan landelijk gescheiden afvalophaal worden gerealiseerd en kunnen meerdere afvalstromen (zoals papier, karton, glas, PET en andere soorten plastic, aluminium blik etcetera) gerecycled worden middels een combinatie van huis-aan-huisophaal en openbare inlevercentra.

Stichting SuReSur is vanaf 2015 gestart met het plaatsen van verzamelbakken in verschillende districten en wil  uiteindelijk in totaal 450 verzamelbakken op strategische plekken plaatsen waar de plastic flessen kunnen worden ingezameld. De stichting zorgt voor de afvoer van het verzamelde afval naar een recyclebedrijf. ………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com