Afromen SRD’s moet economie verder stabiliseren

Onder het vorige bewind is er veel geld in de economie gepompt om de koers op SRD 7.52 te houden. “Er is zwaar monetair gefinancierd en vele leningen zijn onder andere bij maatschappijen gesloten,” zei minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning tijdens een regeringspersconferentie. Door interventie is de maatschappelijke geldhoeveelheid weer in balans gebracht. “We zijn ervan overtuigd dat veel geld in omloop de vraag bepaalt. De koers is ook een prijs,” stelde Achaibersing.
De minister verwees in zijn beantwoording op vragen naar een presentatie uit 2017, waarbij is aangegeven dat voortzetting van het toenmalige beleid de economie niet goed zou doen. Reeds toen was de koersvoorspelling SRD 21. De bewindsman zei verder dat als er niets zou gebeuren op economisch vlak de inflatie richting 100 procent zou gaan en de koers uit de pan zou vliegen. “We willen stabiliteit creëren.”
De economie is integraal beoordeeld. Er is nu rust op het koersenfront. Ook het feit dat de meeste vorderingen op de staat bij de banken US-dollar leningen zijn, maakt het moeilijker voor de overheid om terug te betalen. Verder wordt de financiële sector geherstructureerd. Dit, ter bescherming van de financiële sector. Een hogere koers zou leiden tot hogere voorzieningen bij de banken.
Naomi Hoever

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald