ABOP-TOPPER JOËL ‘Bordo’ Martinus wordt door Brazilië, waar hij enkele maanden geleden is opgepakt, aan Frankrijk uitgeleverd. Suriname, dat ook om zijn uitlevering had gevraagd, heeft hiermee – in elk geval voorlopig – het nakijken.
Bordo werd jaren geleden bij verstek in Frankrijk veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf wegens betrokkenheid bij cocaïnesmokkel. Hij zou de spil zijn geweest achter het ronselen van bolletjesslikkers die van Suriname reisden naar Europa via Frans-Guyana. Dat Bordo wordt uitgeleverd aan de Fransen is door Brazilië officieel aan Suriname medegedeeld.
Het vertrouwen in het OM in Suriname heeft de afgelopen maanden een flinke deuk gekregen
De veroordeelde was officieel sinds 21 november 2022 op de vlucht nadat het Surinaamse Openbaar Ministerie een opsporingsbevel tegen hem uitvaardigde voor ernstige strafbare feiten. Het heeft er alles van dat iemand met voorkennis hem had getipt dat hij zou worden opgepakt, waardoor hij justitie een stap voor kon zijn.
Uiteindelijk bleek hij naar Brazilië te zijn uitgeweken, waar hij zich enkele maanden kennelijk vrijelijk heeft kunnen bewegen en naar verluidt zelfs een schoenenwinkel had. Echter, wat hij niet wist is dat de Braziliaanse justitie hem onder meer via sociale media in de gaten hield om uiteindelijk toe te slaan en hem op te pakken.
Bordo zou in Brazilië asiel hebben willen vragen als ‘politiek’ vluchteling, omdat hij voor zijn leven vreest in Suriname. Op 27 november 2024 eiste het Openbaar Ministerie (OM) tegen hem dertien jaar gevangenisstraf onvoorwaardelijk en een boete van SRD 90.000 voor invoer van een grote partij cocaïne. Hij wordt gezien als leider van een criminele organisatie die vier jaar geleden 450 kilo cocaïne met een Cessna-vliegtuig zou hebben ingevoerd.
Bordo zegt onschuldig te zijn. Dit zou voor hem reden moeten zijn om de rechter hiervan te overtuigen. Maar door op de vlucht te slaan, geeft hij alle reden om niet in zijn onschuld te geloven. De rechter moet nog vonnis wijzen. Als hij ook in Suriname wordt veroordeeld, zal hij – na zijn straf in Frankrijk te hebben uitgezeten en naar Suriname te zijn teruggestuurd – bij terugkeer op de luchthaven direct moeten worden opgepakt en naar de gevangenis worden gebracht. Tenminste … als justitie niet opnieuw steken laat vallen, dus oplettendheid blijft.
Het vertrouwen in het OM in Suriname heeft de afgelopen maanden een flinke deuk gekregen. Vooral omdat Desi Bouterse justitie te slim af was en kort na zijn veroordeling tot twintig jaar cel voor meervoudige moord op de vlucht sloeg en onvindbaar bleef tot zijn dood rond Kerstmis. Maar ook de onmacht om Bordo op te pakken kreeg geen schoonheidsprijs.
Dat het OM publiekelijk op de vingers wordt getikt doet pijn, omdat dat instituut wordt geacht onder alle omstandigheden zorgvuldig naar zaken te kijken. Suriname wordt geacht nog steeds een rechtstaat te zijn. Toch geeft het handelen van het OM in sommige gevallen – afgezien van de kwesties-Bouterse en Bordo – reden tot het plaatsen van vraagtekens.
- Brazilië trekt tijdelijke werkvisa in voor Chinese BYD..
- Mia Mottley..
- OKB: Verlies Bouterse groot gemis voor het land..
- Santokhi: Wij mogen trots zijn op de mijlpalen die reeds zi…..
- President ontvangt boek over leven en werk van Riek Aron..
- POLITIEMANSCHAPPEN KIND VAN DE REKENING..
- Van macht naar machteloosheid: de tragiek van Bouta’s laats…..
- Zuid-Korea: Zware vliegtuigcrash kost 179 mensen het leven..
- Trending Kawinaband moet tot de beste horen..
- Politie over vliegtuigcrash Stondansi-vallen: drugs en twee…..
- WAAR DE KIEZER OP WACHT..
- 1000-JARIG NDP REICH..
- Een toekomst van Liefde en Eenheid..
- Palu staat stil bij heengaan Bouterse..
- Personen die stoffelijk overschot Bouterse transporteerden …..
- Thanya Fonkel presenteert ‘Voor eeuwig tussen vreemde…..
- CCK en IRIS willen beter beleid rond monumentale panden..
- Eric Lie’s Taekwondo sluit 2024 af met zwarte band examen…..
- Regering geeft geen details prijs over veiligheidsplan rond…..
- EURO 800 TON MINDER VOOR HERSTELBETALING..
- Hoeveelheid in beslag genomen drugs in 2024 toegenomen..