ABOP-TOPPER JOËL ‘Bordo’ Martinus wordt door Brazilië, waar hij enkele maanden geleden is opgepakt, aan Frankrijk uitgeleverd. Suriname, dat ook om zijn uitlevering had gevraagd, heeft hiermee – in elk geval voorlopig – het nakijken.
Bordo werd jaren geleden bij verstek in Frankrijk veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf wegens betrokkenheid bij cocaïnesmokkel. Hij zou de spil zijn geweest achter het ronselen van bolletjesslikkers die van Suriname reisden naar Europa via Frans-Guyana. Dat Bordo wordt uitgeleverd aan de Fransen is door Brazilië officieel aan Suriname medegedeeld.
Het vertrouwen in het OM in Suriname heeft de afgelopen maanden een flinke deuk gekregen
De veroordeelde was officieel sinds 21 november 2022 op de vlucht nadat het Surinaamse Openbaar Ministerie een opsporingsbevel tegen hem uitvaardigde voor ernstige strafbare feiten. Het heeft er alles van dat iemand met voorkennis hem had getipt dat hij zou worden opgepakt, waardoor hij justitie een stap voor kon zijn.
Uiteindelijk bleek hij naar Brazilië te zijn uitgeweken, waar hij zich enkele maanden kennelijk vrijelijk heeft kunnen bewegen en naar verluidt zelfs een schoenenwinkel had. Echter, wat hij niet wist is dat de Braziliaanse justitie hem onder meer via sociale media in de gaten hield om uiteindelijk toe te slaan en hem op te pakken.
Bordo zou in Brazilië asiel hebben willen vragen als ‘politiek’ vluchteling, omdat hij voor zijn leven vreest in Suriname. Op 27 november 2024 eiste het Openbaar Ministerie (OM) tegen hem dertien jaar gevangenisstraf onvoorwaardelijk en een boete van SRD 90.000 voor invoer van een grote partij cocaïne. Hij wordt gezien als leider van een criminele organisatie die vier jaar geleden 450 kilo cocaïne met een Cessna-vliegtuig zou hebben ingevoerd.
Bordo zegt onschuldig te zijn. Dit zou voor hem reden moeten zijn om de rechter hiervan te overtuigen. Maar door op de vlucht te slaan, geeft hij alle reden om niet in zijn onschuld te geloven. De rechter moet nog vonnis wijzen. Als hij ook in Suriname wordt veroordeeld, zal hij – na zijn straf in Frankrijk te hebben uitgezeten en naar Suriname te zijn teruggestuurd – bij terugkeer op de luchthaven direct moeten worden opgepakt en naar de gevangenis worden gebracht. Tenminste … als justitie niet opnieuw steken laat vallen, dus oplettendheid blijft.
Het vertrouwen in het OM in Suriname heeft de afgelopen maanden een flinke deuk gekregen. Vooral omdat Desi Bouterse justitie te slim af was en kort na zijn veroordeling tot twintig jaar cel voor meervoudige moord op de vlucht sloeg en onvindbaar bleef tot zijn dood rond Kerstmis. Maar ook de onmacht om Bordo op te pakken kreeg geen schoonheidsprijs.
Dat het OM publiekelijk op de vingers wordt getikt doet pijn, omdat dat instituut wordt geacht onder alle omstandigheden zorgvuldig naar zaken te kijken. Suriname wordt geacht nog steeds een rechtstaat te zijn. Toch geeft het handelen van het OM in sommige gevallen – afgezien van de kwesties-Bouterse en Bordo – reden tot het plaatsen van vraagtekens.
- Drie personen aangehouden voor brutemoord op Surinamer in G…..
- Renteverhoging door Oppenheimer bondholders voorkomen..
- Twintigjarige truckbestuurder eerste verkeersdode 2025..
- Somohardjo: ‘Geen aanwijzingen van malversaties door mijâ…..
- Debipersad: ‘Politiek te afhankelijk van verwachte olie-ink…..
- Jeugdige truckbestuurder omgekomen bij verkeersongeval..
- Medisch beroepsgeheim geschonden bij publicatie obductierap…..
- Dr. Jap Tjoen San: schending medisch beroepsgeheim bij publ…..
- OM: Brazilië levert ‘Bordo’ uit aan Frankrijk..
- Congres bekrachtigt verkiezingsoverwinning Trump, beëdiging…..
- Pepre Watra Basi: ‘Mi ben f*ck up helemaal’..
- Wie bepaalt of het hoofdstuk Bouterse is afgesloten? (deel …..
- VSB blijft vastberaden in haar missie om Suriname vooruit t…..
- Drs. Wim Bakker: Een kritische blik op Suriname in 2025..
- ‘Bordo’ wordt uitgeleverd aan Frankrijk..
- Joel ‘Bordo’ Martinus wordt uitgeleverd aan Frankrijk..
- Surinaams uitleveringsverzoek afgewezen: Frankrijk krijgt J…..
- Winkelier en echtgenote slachtoffer van gewapende overval a…..
- 44 politieke partijen geregistreerd bij OKB..
- Indonesië deelt gratis maaltijden uit, doel 83 miljoen mens…..
- Uitheems..