‘Advocaten van het bos’ staat stil bij klimaatverandering

09/12/2020 22:22 – Amanda Palis
PARAMARIBO – Met zijn recent uitgebrachte mini-documentaire ‘Advocaten van het bos’ staat Kevin Headley stil bij klimaatverandering. “Ik wil niet alleen mensen belichten die zich hiermee bezighouden, maar hun werk vooral onderstrepen”, vertelt hij aan de Ware Tijd.
Headley heeft zich eerder gericht op producties over klimaatverandering, milieu en natuurbehoud. Begin deze maand werd de docuserie gelanceerd op zijn onlineplatform Sranan grun.
Professor Sieuwnath Naipal, bekend om zijn mangroveproject, en Monique Pool van de luiaardenopvang, zijn twee van de ‘advocaten van het bos’ die op de voorgrond zijn geplaatst. “Maar we hebben ook onbekende figuren belicht zoals Cindyrella Kasanpawiro die het bos helpt monitoren en touroperator Sirano Zalman. Over hem wordt verteld hoe hij ertoe is gekomen om ecotours te verzorgen.”
Headley heeft voor het maken van zijn documentaire inspiratie gevonden in het feit dat in de vele producties die anderen hebben gemaakt over natuurbehoud en milieu het verhaal ontbreekt van de mensen die bezig zijn in het veld. “In mijn zoektocht naar informatie en mijn werk kwam ik zoveel mensen tegen die eigenlijk nooit zijn belicht, terwijl die heel belangrijk werk doen voor behoud van de natuur en natuurbescherming in Suriname.”
Headley onderstreept dat klimaatverandering nog wordt ervaren als een vervan-mijn-bedshow terwijl die dat niet is. “We hebben het geluk dat wij beschikken over grote bossen die worden gezien als de longen van de aarde. Wij moeten die wel beschermen, want ook wij merken de gevolgen van klimaatverandering als we om ons heen kijken.” Hij vindt dat Suriname een actievere rol moet nemen en van landen die met hun handelingen de negatieve gevolgen van klimaatverandering verergeren eisen dat zij zaken anders gaan aanpakken.
Suriname draagt eigenlijk heel weinig bij aan negatieve klimaatverandering, maar helpt juist bij het tegengaan er van, kreeg hij mee van de intussen overleden Winston Lackin. De politicus was coördinator van milieuzaken op het kabinet van de president tijdens de regering-Bouterse/Adhin. “Lackin zei toen dat klimaatverandering deel is van ons leven en dat we daarmee moeten leren leven. We moeten Suriname klaar maken voor klimaatverandering en dat doe je alleen door mensen bewust te maken hiervan”, benadrukt Headley.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname