Op 5 december 2024 heeft de kantonrechter de strafzaak tegen Imro Midema behandeld. De zaak, die draait om de poging tot vrijheidsberoving van Rodney Cairo, stond deze zitting voor pleidooi. Midema’s advocaat voerde aan dat de verdachte handelde in opdracht van een meerdere en pleitte daarom voor ontslag van rechtsvervolging. Daarnaast stelde hij dat er onvoldoende bewijs is om Midema als medepleger aan te merken, en vroeg om vrijspraak. De officier van justitie zal op 14 januari 2025 reageren op de argumenten van de verdediging.
Poging tot vrijheidsberoving
De strafzaak met betrekking tot de poging tot vrijheidsberoving van Rodney Cairo in april 2020, krijgt steeds meer aandacht, mede door de betrokkenheid van prominente figuren zoals de voormalige directeur van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV), Danielle Veira.
Op 27 april 2023 stond verdachte Midema voor de kantonrechter, maar bleef afwezig, waardoor verstek werd verleend. De zaak is sindsdien meermaals uitgesteld, met nieuwe ontwikkelingen in de bewijslast en aanklachten.
Vrijheidsberoving en mishandeling
Cairo werd tijdens een inval in zijn woning aan de Zirkoonstraat door vier gewapende en gemaskerde mannen mishandeld en gegijzeld. Naast de vrijheidsberoving werden persoonlijke bezittingen van hem gestolen. Het vermoeden bestaat dat deze actie in opdracht van het DNV plaatsvond, destijds onder leiding van Veira. Volgens bronnen had het DNV geen wettelijke bevoegdheid voor dergelijke operaties.
Onderzoek naar wapenbadges
Naast de vrijheidsberoving wordt Veira ervan beschuldigd op onrechtmatige wijze wapenbadges te hebben verstrekt aan burgers. Dit stelde individuen zonder goedkeuring van de procureur-generaal in staat om illegale wapens te legaliseren. Uit onderzoek blijkt dat sommige wapens die via het DNV zouden zijn uitgegeven, niet in de officiële registratie voorkomen.
Aanklachten en voortgang
Midema en Veira worden verdacht van een reeks misdrijven, waaronder wederrechtelijke vrijheidsberoving, oplichting, diefstal en overtreding van de vuurwapenwet. Het gerechtelijk vooronderzoek, dat in december 2020 werd ingesteld, werd op 29 maart 2023 afgerond. Enkele medeverdachten in deze zaak zijn reeds veroordeeld.
De strafzaak gaat verder, waarbij de officier van justitie en de rechter zich buigen over de aanklachten, het bewijsmateriaal, de rol van het DNV en de vermeende illegale praktijken van zijn voormalige directeur.
The post Advocaat in ontvoeringszaak Cairo: ‘Verdachte handelde in opdracht van een meerdere’ ..
- Stichting Vrienden van Suriname laadt 14e container met hul…..
- Amoksi: ‘politieambtenaren die ontlast waren bij Wapenkamer…..
- Ligdagtarieven met 113 procent verhoogd semi all-out..
- Vrijstelling invoerrechten bedrijfsmiddelen: Kansen en uitd…..
- ‘Diefstal uit koffers van toeristen, geen mooi visitekaartj…..
- KPS versterkt met ruim 270 adspirant agenten..
- Voorlopige resultaten Operatie “Kerstbrood” ter zake aangeh…..
- Workshop over bescherming van migrerende steltlopers in Sur…..
- Avion Boyz met nieuwe energie terug naar roots..
- Time Magazine roept Donald Trump uit tot Persoon van het Ja…..
- Clyde Willem Carlos van Daal..
- Nieuwe bedreigingen voor privacy en persvrijheid in El Salv…..
- Inheemsen worden genegeerd..
- Minister Amoksi: “KPS mag geen slechte naam krijgen”..
- Surinaamse samenleving krijgt eerlijk aandeel in olie-inkom…..
- Ministerie van Openbare Werken hervat rehabilitatie pompgem…..
- Politie regio west neemt deel aan awareness project over Gr…..
- Twee aangehouden op Kwatta met drugs en vuurwapen..
- Minister Landvreugd: “Verkiezingen gaan 1000 procent door…..
- Toename aantal gevallen diarree en braken..
- De bauxietdeal met Chinalco onder de loep..