Op 5 december 2024 heeft de kantonrechter de strafzaak tegen Imro Midema behandeld. De zaak, die draait om de poging tot vrijheidsberoving van Rodney Cairo, stond deze zitting voor pleidooi. Midema’s advocaat voerde aan dat de verdachte handelde in opdracht van een meerdere en pleitte daarom voor ontslag van rechtsvervolging. Daarnaast stelde hij dat er onvoldoende bewijs is om Midema als medepleger aan te merken, en vroeg om vrijspraak. De officier van justitie zal op 14 januari 2025 reageren op de argumenten van de verdediging.
Poging tot vrijheidsberoving
De strafzaak met betrekking tot de poging tot vrijheidsberoving van Rodney Cairo in april 2020, krijgt steeds meer aandacht, mede door de betrokkenheid van prominente figuren zoals de voormalige directeur van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV), Danielle Veira.
Op 27 april 2023 stond verdachte Midema voor de kantonrechter, maar bleef afwezig, waardoor verstek werd verleend. De zaak is sindsdien meermaals uitgesteld, met nieuwe ontwikkelingen in de bewijslast en aanklachten.
Vrijheidsberoving en mishandeling
Cairo werd tijdens een inval in zijn woning aan de Zirkoonstraat door vier gewapende en gemaskerde mannen mishandeld en gegijzeld. Naast de vrijheidsberoving werden persoonlijke bezittingen van hem gestolen. Het vermoeden bestaat dat deze actie in opdracht van het DNV plaatsvond, destijds onder leiding van Veira. Volgens bronnen had het DNV geen wettelijke bevoegdheid voor dergelijke operaties.
Onderzoek naar wapenbadges
Naast de vrijheidsberoving wordt Veira ervan beschuldigd op onrechtmatige wijze wapenbadges te hebben verstrekt aan burgers. Dit stelde individuen zonder goedkeuring van de procureur-generaal in staat om illegale wapens te legaliseren. Uit onderzoek blijkt dat sommige wapens die via het DNV zouden zijn uitgegeven, niet in de officiële registratie voorkomen.
Aanklachten en voortgang
Midema en Veira worden verdacht van een reeks misdrijven, waaronder wederrechtelijke vrijheidsberoving, oplichting, diefstal en overtreding van de vuurwapenwet. Het gerechtelijk vooronderzoek, dat in december 2020 werd ingesteld, werd op 29 maart 2023 afgerond. Enkele medeverdachten in deze zaak zijn reeds veroordeeld.
De strafzaak gaat verder, waarbij de officier van justitie en de rechter zich buigen over de aanklachten, het bewijsmateriaal, de rol van het DNV en de vermeende illegale praktijken van zijn voormalige directeur.
The post Advocaat in ontvoeringszaak Cairo: ‘Verdachte handelde in opdracht van een meerdere’ ..
- Coco Gauff is de derde vrouwelijke atleet in de geschiedeni…..
- Apple iCloud brengt inbreker ‘Borsoe’ in beeld..
- SEOB: ‘Vervolg IMF-programma essentieel voor duurzame econo…..
- ‘Owru Yari Fest’ verrijking voor Suriname..
- USA -Staats woordvoerder Miller:..
- Zeer waar, beide hebben klanten nodig, geen genezingen..
- VHP en rechtszaken: rancune, dictatoriaal of gemakkelijkhei…..
- Staat betaalt SRD 702.133,50 aan CLAD voor onderzoek Somoha…..
- Torarica Group: Jarige Royal Torarica en Eco Torarica voldo…..
- Korpschef wijst politici erop niet polariserend te zijn naa…..
- Nieuw bestuur SHATA klaar voor versterking van toerisme- en…..
- Bronto Somohardjo: “President misbruikt mogelijk naam pg vo…..
- Veel publiek bij kerstactiviteiten Roeli’s Event Cent…..
- Maya Parbhoe gaat zich keihard inzetten voor de NPS..
- Schriftelijk verzoek tot opschorting hechtenis Kromosoeto e…..
- Krachtige oproep van politiechef Isaacs:..
- DSB kan nog steeds geen dividend uitkeren..
- Richano Santokhi wordt ontslagen; moet paspoort inleveren..
- 15 jaar cel voor verdachten roofmoord Pandit Paltan Tewarie…..
- Belastinginning 2024 groot succes..
- DA’91 informeert OAS over waarborgsom; niet tevreden..