Advocaat Essed: tonen van stembiljet in DNA geen groot issue

Advocaat Hugo Essed vindt de discussie over het al dan niet tonen van het stembiljet tijdens de verkiezing van de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA) ingewikkeld. “Maar ik neig naar het standpunt dat je moet kunnen bewijzen hoe je hebt gestemd,” stelt Essed in gesprek met Radio ABC.
Volgens de jurist wordt er in het parlement doorgaans over personen geheim gestemd. Bij stemmingen over beleidskwesties, waar handopsteking gebruikelijk is, is het minder gevoelig om een standpunt openbaar te maken.
“De gedachte daarachter is dat het stemmen over personen tot conflicten kan leiden wanneer bekend wordt wie op wie heeft gestemd,” legt Essed uit. “Bij beleidsstandpunten ligt dat anders — niemand kan een parlementariër kwalijk nemen dat hij of zij een bepaalde visie ondersteunt.”
Essed merkt op dat de kern van de kwestie lijkt te liggen in het onderlinge wantrouwen binnen de aanstaande coalitie. “Dat men nu publiekelijk laat zien hoe er gestemd is, heeft voor mij vooral een politieke betekenis. Het toont het gebrek aan vertrouwen tussen de partijen.”
Als mogelijke oplossing oppert hij dat het huishoudelijk reglement van het parlement zou kunnen worden aangepast. “Misschien moet daarin worden opgenomen dat een stem ongeldig wordt verklaard als het stembiljet na afloop openbaar wordt getoond.”
Essed verwacht dat na de stemming van zondag een nieuwe praktijk kan ontstaan, waarin parlementariërs juist vanuit transparantie de stembrief bewust tonen. “Wat het juridisch juiste antwoord is, weet ik op dit moment niet precies. Ik kijk uit naar verdere discussie hierover.”