Adron in financiële problemen

19/08/2020 05:58 – Beta Debidien
Enkele veldmedewerkers van Adron. : Beta Debidien  
NIEUW-NICKERIE – “Het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie (Adron) zit in grote financiële problemen. Het krijgt al geruime tijd onvoldoende geld van de centrale overheid voor salarissen, onderzoek en onderhoud van machines.” Dat zegt Bramdew Rampadarath, voorzitter van het Adron-bestuur, tegen de Ware Tijd. “We hebben één veredelaar en zien graag dat er snel een tweede wordt gekocht, zodat er geen stagnatie optreedt in het veredelwerk.”
Rampadarath heeft de problemen waarmee het onderzoekscentrum kampt, zaterdag geschetst tijdens een ontmoeting van de rijstsector met assembleevoorzitter Marinus Bee. Hij was op werkbezoek in het district. De Adron-bestuurder heeft bij die gelegenheid een bericht in de Nickeriaanse samenleving dat er niks wordt gedaan bij Adron tegengesproken. Hij heeft intussen de stafmedewerkers gevraagd hem alle informatie te sturen, die hij op zijn beurt aan de regeringsautoriteiten zal geven.
De bestuursvoorzitter benadrukt dat er zonder geld geen onderzoek gedaan kan worden. Hij legt de verantwoordelijkheid dat het bedrijf op een laag pitje draait bij de vorige regering die niets gedaan zou hebben om Adron verder tot ontwikkeling te brengen. “Al geruime tijd zijn er geen nieuwe rijstrassen vrijgegeven. Er zijn wel ontwikkeld, maar die bleken niet te voldoen. De twee lijnen, de DDB I en DDB II vernoemd naar toenmalig president Desi Delano Bouterse, die zo een drie jaar geleden waren geïntroduceerd worden vanwege slechte kwaliteit en daardoor lage opbrengst ook niet meer ingezaaid. Nu heeft de rijstsector alleen de beschikking over twee verouderde lijnen: Adron 125 en Adron 130. Daarom geven de meeste rijstboeren de voorkeur aan Guyanese rassen waarmee een hogere opbrengst is gegarandeerd.”
Rampadarth heeft de parlementsvoorzitter gevraagd dat de vaste parlementaire commissie van LVV naar het district komt om zelf kennis te nemen van de problemen in de sector, onder andere bij Adron. Bee heeft toegezegd de situatie met de bevoegde instanties te bespreken. Rampadarath stelt dat Adron zich verder kan ontwikkelen indien de overheid de Prins Bernard- polder ter beschikking stelt voor de productie van zaaizaad. Dat gebied is onder de Nieuw Front-regerig verhuurd aan de Nederlandse onderneming Zunda die echter slechts een klein deel voor de rijstteelt inzaait. Het Bouterse-regiem heeft een rechtszaak aangespannen om het het contract te ontbinden en het terrein terug te krijgen. Rampadarath beweert dat de huurder geen huur betaalt aan de staat en dat het contract intussen is vervallen “waardoor wij hem kunnen verwijderen”. “Wij willen het contract wel zien om te beslissen hoe dit het beste kan.”
  Tweet 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname