Ashwin Adhin, voormalig vicepresident en beoogd voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), heeft tijdens het programma De Tafel scherpe kritiek geuit op het ontbreken van effectief overheidsbeleid rond bevolkingspolitiek, arbeidsmigratie en expats. Volgens Adhin is het nog steeds onduidelijk hoeveel buitenlandse arbeidskrachten nodig zullen zijn voor de snelgroeiende olie- en gassector in Suriname.
“De overheid heeft zich tot nu toe voornamelijk opgesteld als facilitator, maar er is veel meer actie vereist,” stelt Adhin. “We weten nog altijd niet welke functies vrijkomen, in welke sectoren, en hoeveel daarvan daadwerkelijk door Surinamers kunnen worden ingevuld.”
Er wordt momenteel geschat dat de opkomende olie- en gasindustrie meer dan 6000 banen zal creëren. Toch ontbreekt nog steeds een concreet overzicht van het type functies en de vereiste vaardigheden, aldus Adhin.
Hij bekritiseert tevens het gebrek aan inspanning om de nationale beroepsdatabase te versterken. Adhin verwijst hierbij naar zijn eigen inzet rond de oprichting van de Suriname National Training Authority (SNTA), een initiatief dat gericht was op het registreren en structureren van alle beroepen in het land.
Samen met wijlen Roy Adama, voormalig voorzitter van de SNTA-commissie, werkte Adhin aan wetgeving en een structuur voor een kwalificatiekader van niveau 1 tot en met 10. Dit systeem zou aangeven welke competenties vereist zijn voor specifieke functies. Volgens Adhin zou dit model ook op regionaal niveau, binnen het Caribisch gebied, de arbeidsmobiliteit en beroepenmatching kunnen bevorderen.
Adhin pleit voor een versnelde inhaalslag. Er moet op korte termijn duidelijkheid komen over de functies die beschikbaar zullen zijn binnen de olie- en gassector en de bijbehorende sectoren. “De spin-off van de olie-industrie zal niet beperkt blijven tot één sector, maar invloed hebben op de hele economie,” benadrukt hij.
Daarnaast wijst Adhin erop dat er inmiddels veel buitenlandse bedrijven en investeerders interesse tonen in deelname aan deze groeiende sector. Suriname moet daarom dringend lokale deskundigen opleiden – niet alleen voor de olie- en gasindustrie zelf, maar ook voor de ondersteunende en aanverwante sectoren.
- Brunswijk: “Geen angst voor oppositie – ABOP verdient waard…..
- Korpschef benadrukt maatschappelijke rol bij 130-jarig best…..
- Meer dan 10 kinderen blijven regulier onderwijs volgen door…..
- Ontslagverzoek Hakrinbank afgewezen: Klokkenluider had rech…..
- ABOP: “De strijd van onze voorouders is het fundament van w…..
- Keti Koti – Wij herdenken. Wij vieren. Wij blijven waakzaam…..
- Ashwin Adhin en Ronnie Brunswijk respectievelijk voorzitter…..
- Combe Markt schenkt naaimachines: nieuwe hoop voor vrouwen …..
- In Memoriam Patricia Etnel..
- Geen lange rijen meer: KPS lanceert digitaal portaal voor v…..
- Suriname introduceert digitale PSA-kaart voor personen van …..
- Onderzoek naar Drents slavernijverleden afgerond..
- AdeKUS-Infra studenten winnen 3e prijs bij regionale ontwer…..
- Suriname lanceert eerste digitale PSA-kaart: eenvoudiger, v…..
- Lichaam van man aangespoeld langs Surinamerivier ter hoogte…..
- Hittegolf in Nederland: nieuw temperatuurrecord op 1 juli..
- President Santokhi op Keti Koti: “Laat de geest van onze vo…..
- Adhin: ‘ Het volk verwacht geen loze beloftes, maar helderh…..
- AAN MACHT VAST BLIJVEN KLAMPEN..
- President spreekt volk toe op 162e herdenking van afschaffi…..
- Kantonrechter spreekt ondernemer Van den Bergh vrij van rec…..