Ashwin Adhin, voormalig vicepresident en beoogd voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), heeft tijdens het programma De Tafel scherpe kritiek geuit op het ontbreken van effectief overheidsbeleid rond bevolkingspolitiek, arbeidsmigratie en expats. Volgens Adhin is het nog steeds onduidelijk hoeveel buitenlandse arbeidskrachten nodig zullen zijn voor de snelgroeiende olie- en gassector in Suriname.
“De overheid heeft zich tot nu toe voornamelijk opgesteld als facilitator, maar er is veel meer actie vereist,” stelt Adhin. “We weten nog altijd niet welke functies vrijkomen, in welke sectoren, en hoeveel daarvan daadwerkelijk door Surinamers kunnen worden ingevuld.”
Er wordt momenteel geschat dat de opkomende olie- en gasindustrie meer dan 6000 banen zal creëren. Toch ontbreekt nog steeds een concreet overzicht van het type functies en de vereiste vaardigheden, aldus Adhin.
Hij bekritiseert tevens het gebrek aan inspanning om de nationale beroepsdatabase te versterken. Adhin verwijst hierbij naar zijn eigen inzet rond de oprichting van de Suriname National Training Authority (SNTA), een initiatief dat gericht was op het registreren en structureren van alle beroepen in het land.
Samen met wijlen Roy Adama, voormalig voorzitter van de SNTA-commissie, werkte Adhin aan wetgeving en een structuur voor een kwalificatiekader van niveau 1 tot en met 10. Dit systeem zou aangeven welke competenties vereist zijn voor specifieke functies. Volgens Adhin zou dit model ook op regionaal niveau, binnen het Caribisch gebied, de arbeidsmobiliteit en beroepenmatching kunnen bevorderen.
Adhin pleit voor een versnelde inhaalslag. Er moet op korte termijn duidelijkheid komen over de functies die beschikbaar zullen zijn binnen de olie- en gassector en de bijbehorende sectoren. “De spin-off van de olie-industrie zal niet beperkt blijven tot één sector, maar invloed hebben op de hele economie,” benadrukt hij.
Daarnaast wijst Adhin erop dat er inmiddels veel buitenlandse bedrijven en investeerders interesse tonen in deelname aan deze groeiende sector. Suriname moet daarom dringend lokale deskundigen opleiden – niet alleen voor de olie- en gasindustrie zelf, maar ook voor de ondersteunende en aanverwante sectoren.
- SPA zal gevraagd en ongevraagd bijdrage leveren aan beleid..
- Voetganger komt om bij verkeersongeval aan Welgedacht B-weg..
- Opheffing voorlopige hechtenis Kromosoeto geweigerd, uitste…..
- Vier jaar cel voor Midema vanwege betrokkenheid ontvoering …..
- Caricom viert 52 jaar samenwerking en veerkracht..
- Tragisch verkeersongeval eist leven van voetganger..
- Personeel FVO eist opstarten cao-onderhandelingen..
- Gunsi TW: ‘Met toerisme kunnen we ontwikkeling brengen in h…..
- OM eist 7 jaar cel tegen verdachten van voorbereidingen dru…..
- Gewapende woningoverval op gezin aan Papajafowroestraat..
- VS en Suriname herbevestigen gedeelde waarden van vrijheid …..
- SML-halve finales zondag: Robinhood vs PVV, Transvaal vs In…..
- ‘Brunswijk is formeel nog steeds vicepresident’..
- Dode bij aanrijding Welgedacht B-weg..
- Dode bij aanrijding Welgedacht B..
- Vakbond voor medewerkers callcenters..
- Rusland zet op grote schaal chemische wapens in Oekraïne i…..
- Arbeiders ontdekken menselijk skelet bij Krikie Negie..
- De bus niet vanzelfsprekend voor ouderen en mensen met een …..
- Rocheteau Tirtamenawi: Van eenling tot gevierd acteur’..
- Wiedjaichandre (Stanley) Narain..