De Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) is momenteel niet in staat om in te spelen op de groeiende vraag naar ecologische en aquatische biologen vanuit Staatsolie NV en mijnbouwbedrijven. De oorzaak ligt in het ontbreken van een gespecialiseerde vervolgopleiding na de bachelor Biologie.
ADVERTENTIE
Hierdoor worden studenten niet opgeleid tot aquatische biologen, terwijl daar juist grote behoefte aan is in de offshore- en mijnbouwsector. “Met name Staatsolie NV, die nu volop actief is op zee, heeft dringend behoefte aan biologen die onderzoek kunnen doen in broedgebieden en mariene ecosystemen,” zegt Kenneth Wan Tong You, assistent-onderzoeker van professor Jan Mol en richtingscoördinator van de opleiding Biologie, in gesprek met Suriname suriname.
“Ook mijnbouwbedrijven zijn afhankelijk van dit type deskundigen voor milieuonderzoeken, maar wij kunnen ze op dit moment niet leveren. Voor nu moeten we terugvallen op buitenlandse biologen.”
Cruciale faseWan Tong You benadrukt dat Suriname zich in een cruciale fase bevindt. “Staatsolie werkt in gebieden waar weinig tot geen ecologisch onderzoek is verricht. Aquatische biologen zijn nodig om data te verzamelen over het watermilieu en biodiversiteit.”
De specialist noemt ook het Afobaka stuwmeer als voorbeeld. “Er gebeuren daar dingen met chemische stoffen, maar we hebben te weinig experts om die processen te onderzoeken. We proberen onze studenten wel in die richting op te leiden, maar het is nog niet wat het wezen moet.”
De onderzoeker wijst erop dat de milieuproblematiek in de mijnbouwsector steeds complexer wordt. “Het begon met kwik, maar inmiddels worden ook cyanide en caustic soda gebruikt – stoffen die ooit zijn geïntroduceerd door een bedrijf dat inmiddels niet meer actief is in Suriname. De waterpiramide wordt hierdoor ernstig aangetast.” Hoewel het gebruik van kwik sinds 2010 verboden is, blijft het veelvuldig ingezet worden, vooral door kleinschalige gouddelvers.
MasteropleidingVolgens Wan Tong You is een masteropleiding Biologie, met een nadruk op aquatische ecologie, essentieel om lokale deskundigheid op te bouwen. “We trainen onze studenten, maar zonder masteropleiding kunnen zij de vereiste diepgang voor onderzoek niet bereiken. Binnen zo’n master zou het aquatische onderdeel het voortouw nemen.”
Staatsolie heeft volgens hem al gepleit voor de start van een masteropleiding. “Er ligt een spoedplan voor de oprichting van deze studie, maar binnen de universiteit ontbreekt de nodige steun. Sommige faculteiten werken elkaar tegen. Bepaalde richtingen worden voortgetrokken, andere – zoals de onze – krijgen niet de ondersteuning die nodig is.”
InvesterenWan Tong You doet ook een dringend beroep op de universiteit en beleidsmakers om te investeren in een aquatisch ecologisch laboratorium. “We pleiten hier al jaren voor. Het is duur, dat erkent iedereen, maar zonder zo’n lab kunnen we de noodzakelijke onderzoeken niet uitvoeren. Als de masteropleiding daadwerkelijk van de grond komt, moet het lab er ook zijn. Studenten die dan afstuderen, kunnen hoogwaardige aquatisch-ecologische onderzoeken verrichten in dit laboratorium.”
De onderzoeker besluit: “De vraag vanuit het werkveld is er, de studenten zijn er, maar de structuur en faciliteiten ontbreken. Het is tijd dat we hierin investeren, willen we als land echt duurzaam omgaan met onze wateren en natuurlijke hulpbronnen.”
- Godoholo heeft nieuw sportveld en logeergebouw..
- Acht personen dakloos na vermoedelijke brandstichting in Ni…..
- Santokhi kondigt meertalig onderwijs in binnenland aan per …..
- Suriname neemt deel aan 4e Ministeriële Bijeenkomst China-C…..
- Twaalf cursisten ronden BAVP-opleiding succesvol af..
- Politieke originaliteit zoekgeraakt..
- Herhaling film..
- ABOP: Ramsaran blijft hoofdverantwoordelijke op TCT..
- Sherwin Valies pleit voor nationale aanpak van onderwijs, z…..
- Leo Victor met kleinst mogelijke score voorbij Flora..
- Wereld Hypertensie Dag: ‘Ken je cijfers, leef langer&…..
- ‘Politieke’ wijsheid schaars..
- Del Castilho: “Niet op staatsbesluit wachten om vermogen te…..
- Whiskeydief in verzekering gesteld..
- Ophaalprocedure oproepingskaarten..
- Mitchel Wongsodikromo: Van badmintontopper tot districtscom…..
- Verkiezingstijd in Suriname..
- OMO-schuld van SRD 8,3 miljard: Wie betaalt de rekening?..
- Vernieuwd ICT-lokaal moet prestaties op Natin verbeteren..
- RBT houdt nep-agent aan..
- Finabank boekt solide resultaten en versterkt duurzame groe…..