Acuut 30 MW stroom nodig om voorziening te blijven garanderen

PARAMARIBO – “Er is acuut 30 MW aan stroom nodig om de energievoorziening naar de samenleving optimaal te blijven garanderen. Het grote tekort aan elektriciteit is ontstaan door de drastische daling van de stroomopwekking bij de Afobakadam, vanwege de alarmerende lage waterstand van het stuwmeer. Wij staan nu voor een grote uitdaging en de overheid en de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) moeten snel handelen om een nationale crisis te voorkomen”,  aldus EBS-directeur Leo Brunswijk tijdens de regeringspersconferentie.

Brunswijk legt uit dat er is besloten om ‘rental power’ in te zetten om de stroomtekorten zo snel mogelijk op te vangen. “Dit betekent dat tijdelijk dieselgeneratoren worden gehuurd en geplaatst op het oude terrein van Suralco te Paranam. Daar zal een machinepark worden ingericht en de mobiele generatoren zullen worden geplaatst. De huur van 30 MW aan rental power kost ongeveer USD 8 miljoen, terwijl de brandstofkosten voor ongeveer zes maanden kunnen oplopen tot USD 25 tot 45 miljoen. Voorbereidings- en operationele kosten bedragen nog eens USD 3 miljoen. In totaal is er voor de eerste fase een investering van ongeveer USD 30 miljoen nodig om de tekorten voor een periode van zes maanden op te vangen”,  legt Brunswijk uit.

Hoewel deze tijdelijke oplossing noodzakelijk is, rijzen er vragen over de financiering. “De overheid heeft aangegeven dat deze kosten niet direct aan consumenten zullen worden doorberekend, maar dat noodfondsen van de regering moeten worden ingezet om de crisis te beheersen. Naast technische en financiële maatregelen is energiebesparing echter ook van groot belang. Zonder besparingen zullen wij alsnog moeten overgaan tot ‘loadshedding’. Daarom zal de overheid een bewustwordingscampagne starten om huishoudens en bedrijven te stimuleren efficiënter om te gaan met energie. Dit kan helpen de vraag te verminderen en de impact van de tekorten te verzachten”,  aldus Brunswijk.

Naast de acute maatregelen kijkt de overheid ook naar langetermijnoplossingen, aangezien het stroomtekort in de toekomst opnieuw kan optreden. “De plannen omvatten de bouw van nieuwe energiecentrales met een capaciteit van 65 MW binnen drie jaar, tegen een geschatte kostprijs van USD 110 miljoen. Daarnaast is er behoefte aan een extra 5 MW, waarvoor USD 7 miljoen nodig is. Voor een volledig toekomstbestendig systeem is een totale investering van USD 157 miljoen nodig. Deze uitbreiding is essentieel, vooral met het oog op de verwachte economische groei door de opkomst van de olie- en gassector, nieuwe hotels en fabrieken. Zonder deze investeringen zal de energie-infrastructuur de groeiende vraag niet aankunnen”,  besluit Brunswijk.

…[+]