Actie Newmont opgeschort; werkzaamheden hervat

De werkzaamheden bij Newmont Suriname zijn weer hervat. Gisteren was de productie stopgezet vanwege ontevredenheid over de salarisaanpassing die door het bedrijf via een memo werd aangekondigd. Het ging om een loonsverhoging van 25 procent die de werkers van Newmont hebben afgewezen.
Met de unificatie van de wisselkoers heeft het bedrijf een bod gedaan voor loonaanpassing. Dit is buiten de Newmont Werknemersorganisatie om gebeurd. De werkers die het niet eens waren met de 25 procent loonsverhoging zijn direct in actie gegaan. Het ging niet alleen om leden van de bond, maar alle veldwerkers op de plant van Newmont.
“Gisteren hebben wij een marathonmeeting gehad met de leiding van het bedrijf. Uiteindelijk zijn we gekomen tot een voorlopige oplossing,” zegt Joël Panka, penningmeester van de bond, in gesprek met Suriname Herald.
De oplossing houdt in dat voor nu een loonsverhoging van 32 procent wordt toegekend aan de werkers. Deze loonsverhoging moet al zichtbaar zijn op de loonstrook eind van de maand.
Begin november zal de bond weer aan tafel gaan met de leiding van het bedrijf om te onderhandelen voor een duurzame oplossing, zegt de penningmeester. De werkers zijn akkoord gegaan en de werkzaamheden zijn direct weer hervat.
Jerrel Harderwijk

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald