‘Ze wilden het deze regering onmogelijk maken’
Armand Achaibersing, voormalig minister van Financiën en Planning, heeft in het programma ABC Actueel, zijn teleurstelling geuit over uitspraken van Bouterse, die zijn functioneren in twijfel zou hebben getrokken, rondom de uitbetaling van salarissen en vakantiegeld.
Volgens Achaibersing heeft Bouterse destijds gezegd: “Wo luku fa a ka man o pai den salarissen en vakantiegeld.” Deze opmerking zou zijn gemaakt tijdens een informeel samenzijn van NDP-leden. Achaibersing zei dat hij via een betrouwbare bron binnen de NDP, hierover werd geïnformeerd.
De oud-president heeft volgens Achaibersing, later in een interview met de journalist Blankendaal bevestigd, dat het hem verbaasde, dat de salarissen en het vakantiegeld wél uitbetaald werden, waarop Bouterse zou hebben gezegd: “Dan moet hij witgewassen hebben.”
Ook zei Achaibersing, dat hij zich gekwetst voelt door deze uitspraken. “Als ik dit allemaal op een rijtje zet, begrijp ik waarom Bouterse tegen president Santokhi zei: ‘Jullie gaan het niet langer dan drie maanden volhouden”’, aldus Achaibersing.
Hij vertelde ook over de financiële chaos die hij aantrof bij zijn aantreden als minister in juli 2020. ‘’Er waren ernstige misstanden bij onder andere de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en de Surinaamse Postspaarbank (SPSB).’’ Ook zei hij dat oud-minister Gillmore Hoefdraad in opdracht van Bouterse, op 10 juli 2020 de directeur van SPSB opdracht had gegeven SRD 272 miljoen weg te boeken. “Zodat, dat geld niet ter beschikking zou zijn, om een deel van de uitgaven te kunnen financieren. Toen ik daarachter kwam, heb ik de directeur van SPSB gebeld en hem schriftelijk gevraagd, zich te verweren”, aldus Achaibersing. Daarnaast zei hij, dat hij alle originele opdrachtbrieven in zijn bezit heeft, zowel van de president aan de minister, als van de minister aan de heer Kromosoeto.
Deze opdracht zou op 21 juli 2020 zijn uitgevoerd, vijf dagen nadat Achaibersing reeds in functie was. “Ik vroeg hem waarom hij mij niet even heeft geraadpleegd. Maar wat erger is: slechts 30 miljoen van dat bedrag kon worden teruggeboekt. De rest was verdwenen.”
Ook verklaarde Achaibersing, dat de bankiers destijds niet langer bereid waren toenmalig minister Hoefdraad te onder- steunen. “Er werd mij gevraagd of ik met de banken in gesprek wilde gaan. Voordat ik dat deed, vroeg ik om meer informatie. Die kreeg ik van meneer Ramdin”, aldus Achaibersing.
Hij beschreef een ontmoeting in Ramdins woning, waar ook Hoefdraad aanwezig was. Tijdens dat gesprek gaf Hoefdraad aan, dat het om een bedrag van 480 miljoen SRD ging, in combinatie met een aflossingsverplichting van 7,6 miljard USD aan de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB).
Daarnaast adviseerde Hoefdraad hem om contact te maken met een Chinese investeringsmaatschappij. “Hij zei dat hij bijna rond was met hen over een deal van 1,2 miljard USD, mogelijk in verband met Staatsolie”, aldus Achaibersing. “Ik weet niet of hij daarmee doelde op Blok 58, maar ik heb de aandeelhouders van de Chinese partij inderdaad gesproken. Tijdens die ontmoeting heb ik echter direct aangegeven, dat ik niet bereid was te praten over de verkoop van welk nationaal belang dan ook. Daarmee eindigde dat gesprek”, aldus Achaibersing.
Tot slot zei Achaibersing, dat deze handelingen doelbewust werden uitgevoerd om het werk van de nieuwe regering te saboteren. “Men was in mijn optiek te kwader trouw bezig. Ze wilden het de regering onmogelijk maken. Maar ik kan u zeggen, ze zijn van een koude kermis thuis gekomen. Achaibersing trad in augustus 2022 om persoonlijke redenen, terug als minister.
The post Achaibersing uit kritiek op Bouterse: ..
- Veel bewolking en neerslag op deze dinsdag..
- President Santokhi in dialoog met strategische beroepsgroep…..
- Paus roept op tot vrijlating journalisten bij eerste ontmoe…..
- Gisla Marie Blankendal (75) Paramaribo 7-5-2025..
- zuster Rita Norine Arceluz Sarduy-Harry (71) Den Haag 8-5-…..
- Taxiën door de politiek: Onderwijsvernieuwing zonder voorui…..
- Khudabux: vanwege partijdigheid ging Baitali in beroep bij …..
- Van militair tot kapper: samenleving spreekt president tijd…..
- Column: Geld regeert de verkiezingen: Kapitaal versus integ…..
- Colporteur oproepingskaarten voor verhoor opgebracht door d…..
- Paraplantages: ‘President en VHP niet officieel ontvangen b…..
- Project Weg naar Zee niet stopgezet..
- Regering breidt Project Schoolbroodpakket uit naar 180 scho…..
- Simons: ‘We willen het beter doen dan deze huidige regerin…..
- Roemer: Suriname moet economische cultuur ontwikkelen en to…..
- President in dialoog met burgers en strategische beroepsgro…..
- Regering moet ook andere vormen van belastingen innen, zegt…..
- Sranan Lobi Dey: tijd voor eenheid en verbondenheid..
- Inbraak bij Kirpalani-magazijn: bewaker vastgebonden..
- Carolina Salimah Tjitrodipo..
- Ode aan de zorg: AZP eert verpleegkundigen en verzorgenden..