“De 1982-crisis zal in onze historie Bouterse laten zien als nationale held die tot in de laatste dagen van zijn leven gevangenneming heeft voorkomen. Ze hebben hem nooit kunnen opsluiten,” zei Ramon Abrahams, ondervoorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP), namens de groep van 16 militairen die in 1980 de revolutie leidden, tijdens de uitvaart van voormalig president Desi Bouterse op zaterdag. Hij eerde Bouterse’s nalatenschap en onbreekbare wilskracht.
50 jaar vriendschap en een gedeelde geschiedenisAbrahams begon zijn toespraak met herinneringen aan zijn lange samenwerking met Bouterse. “Ik ben als jongste uitgekozen uit de groep van 16 om vanmiddag kort wat tegen u te zeggen,” zei hij. “Wanneer je 50 jaar lang met deze man bent omgegaan, vraag je jezelf af wat ik in vijf minuten zou moeten zeggen.”
Hij vertelde hoe hij en Bouterse op 7 november 1975 samen met hun gezinnen vanuit de militaire dienst in Nederland naar Suriname terugkeerden. “Desi kwam als jonge man met grootse plannen voor Suriname,” herinnerde hij zich.
Abrahams wees erop dat Bouterse binnen vijf jaar wereldwijde bekendheid verwierf door op 25 februari 1980 leiding te geven aan de revolutie. “Vandaag zijn er vier kameraden van de groep van 16 in leven, waarvan drie in gevangenschap verkeren: Gefferie, Dendoe en Brondenstein,” zei hij. Naast hem stond een van de andere overlevenden, Hardjoprajitno.
Bijdrage aan Suriname: grondwet en democratieAbrahams prees de rol van Bouterse in het vormgeven van de tweede republiek van Suriname en het ontwikkelen van een nieuwe grondwet. “Zonder Bouterse en zijn deskundigen hadden wij nooit een grondwet gehad die via een nationaal referendum tot stand is gekomen,” verklaarde hij.
Hij beschreef hoe de oude “Paramaribo-democratie” uit de koloniale tijd werd vervangen door een systeem waarin volksvertegenwoordigers sterker verbonden zijn met hun kiesdistricten. “Met het kiezen en werken met ressort- en districtsraden heeft de republiek van 1987 de democratische samenleving van Surinamers verdiept en ruimer gemaakt,” legde hij uit.
Toch uitte hij kritiek op recente wijzigingen in het kiesstelsel. “Deze directe verbinding van participatieve en representatieve democratie is heel duur gemaakt voor kleine politieke partijen,” zei hij.
Desi Bouterse: een man met visie en eenvoudAbrahams beschreef Bouterse als een eenvoudig man met een uitzonderlijke gave om vooruit te denken over wat goed was voor Suriname. “Hij stond op het laatste moment klaar voor zijn kameraden,” zei hij.
Hij benadrukte dat Bouterse’s leiderschap niet zonder uitdagingen was, mede door buitenlandse inmenging. “Politiek Den Haag is erin geslaagd om deze grote eigenstap te frustreren door binnenlandse facties te financieren en de media te vullen met nonsens,” stelde hij.
Abrahams bekritiseerde de rol van Nederland en verwees naar de koloniale geschiedenis. “Den Haag stond volledig achter de machtsovername in 1980 door 500 miljoen Nederlandse gulden als speciaal fonds ter beschikking te stellen. Toen manifest werd dat Bouterse nooit een pion zou worden, viel alle ondersteuning weg,” merkte hij op.
Abrahams sloot zijn toespraak af met een oproep aan de aanwezigen. “Zoek wat Bouterse zocht, voor Suriname en de Surinamers. Er is veel werk te doen,” citeerde hij Bouterse.
Met de woorden “kameraad Desi, rust zacht, waka bun,” bracht Abrahams een laatste groet aan de man die volgens hem een blijvende impact heeft gehad op Suriname en zijn geschiedenis.
- Nederlands kabinet zat in maag met Bouterse..
- Venezuela looft $ 100.000 uit voor verbannen oppositieleide…..
- Surinaamse rijstsector stagneert in vergelijking met die va…..
- KPS: Wegafsluitingen/-omleggingen in verband met singineti …..
- Wegomleidingen in verband met singi neti en rouwstoet overl…..
- Vlag regeringsgebouwen moet morgen halfstok..
- Sociale instellingen zitten met de handen in het haar..
- Vlag morgen halfstok bij regeringsgebouwen..
- Wegomlegging singi neti en uitvaart Desi Bouterse..
- Zorgvuldigheid staatsinstituten..
- Jaarafsluiting NH: ‘Als NH succesvol is, zal Suriname succe…..
- Surinam Airways introduceert FlySLM mobiele applicatie..
- Emotionele momenten bij eerbetoon voor Desi Bouterse..
- 26-jarige beroofd in binnenstad Paramaribo..
- Overheidskantoren op een kiertje open, maar meestal helemaa…..
- Brandweer: elk vuurwerkslachtoffer is één te veel..
- Eerbetoon in schaduw: Discussie rondom Desi Bouterse en int…..
- Beperkte toegang locaties voorbereiding verkiezingen..
- Eric’s verwondering: Een eenvoudige man in complexe p…..
- ‘Vreemd gevoel’ bij overlijden ex-president Bouterse..
- Meer dan 30.000 grondbeschikkingen verstrekt onder leiding …..