PARAMARIBO – “De crisis van 1982 zal Bouterse in onze geschiedenis tonen als een nationale held, die tot aan zijn laatste dagen in leven zijn gevangenneming heeft weten te voorkomen. Ze hebben hem nooit kunnen opsluiten. De sociale onrust die hieruit zou voortvloeien, en die politiek misbruikt zou worden, bracht hem ertoe zich terug te trekken. Daarom is hij vertrokken. Vrees kende hij niet. Wel liefde voor alle Surinamers”, zei de ondervoorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP), Ramon Abrahams, tijdens zijn toespraak bij de uitvaartdienst van de erevoorzitter van de NDP, ex-legerleider en voormalig president van Suriname, Desiré Delano Bouterse.
Abrahams gaf aan dat hij, net als Bouterse, naar Suriname terugkeerde na zijn dienst in het Nederlandse leger. Abrahams kwam in november 1975 terug naar Suriname. Vijf jaar later verwierf Bouterse wereldwijde bekendheid door de staatsgreep van 1980. Volgens Abrahams was Bouterse de drijvende kracht achter het multi-etnische karakter van zowel de 25 Februari Beweging als de NDP. Hij benadrukte dat de Grondwet van 1987 tot stand kwam door middel van een nationaal referendum. “De tweede Republiek Suriname werd toen werkelijkheid”, aldus Abrahams.“Hij heeft zijn stempel gedrukt op de Surinaamse politiek, voor zowel vriend als vijand. Hij stond tot het laatste moment klaar voor zijn kameraden. We brengen eer aan de man die samen met de oude politieke partijen de tweede republiek heeft vormgegeven. Politiek Den Haag is erin geslaagd deze grote eigenschap te frustreren door binnenlandse factoren te financieren en de media te vullen met nonsens.”
“Door de crisis van de december 1982-gebeurtenissen heeft de Nederlandse pers, met haar lokale handlangers, het gebeuren gepresenteerd als een kwestie van normaal recht. De werkelijkheid is echter dat de ontstane crisis het resultaat was van een geplande machtsovername vanuit het buitenland, als onderdeel van een soort koude oorlog. De waarheid zal – daar ben ik zeker van – uiteindelijk zegevieren. Nederland heeft in al haar voormalige kolonies belachelijke en criminele resultaten geboekt. Vraag het maar aan Zuid-Afrika, Indonesië, Papua New Guinea, enzovoorts. En Zuid-Afrika is hier een klassiek voorbeeld van.”
“Politiek Den Haag stond volledig achter de machtsovername van 1980 door 500 miljoen Nederlandse gulden als speciaal fonds ter beschikking te stellen. Toen bleek dat Bouterse nooit een Pinochet of Suharto zou worden, viel alle steun weg. Zo was Den Haag altijd, en zo zal het blijven. Deze koerswijziging heeft geleid tot een keten van politiek geweld, in de vorm van revolutie en contrarevolutie.”
Abrahams sloot zijn toespraak af met de woorden: “Zoek wat Bouterse zocht, voor Suriname en de Surinamers. Er is veel werk te doen. Kameraad Desi, rust zacht.”
…[+]
- Formele DNA-vergadering op zaterdag ongebruikelijk, zegt Be…..
- Verkopers vuurwerk Nickerie houden zich niet aan regels..
- Trump vraagt om uitstel TikTok-verbod en wil politieke oplo…..
- Wel of geen staatsbegrafenis Desi Bouterse..
- Politie tast in het duister over mysterie rondom dood voort…..
- Politie vordert 688 rijbewijzen in voor verschillende overt…..
- Matawai gemeenschap brengt dank uit aan Bouterse..
- Onderzoek naar familie Fernandes belicht haar rol in slaver…..
- AZP worstelt met grote schuldenlast van meer dan SRD 200 mi…..
- DNA debateert vandaag over 2 wetten die haast hebben..
- Guyanese crafters en producenten krijgen boost tijdens kers…..
- Vrouw aangehouden voor poging tot drugs smokkel in politiec…..
- CCK en IRIS bespreken behoud monumentale gebouwen met presi…..
- Ambassades tekenen condoleanceregister in Ocer..
- Politiekorpschef en legerbevelhebber bespreken versterking …..
- Vrouw probeerde drugs cellenhuis in te smokkelen..
- Brandweer constateert illegale vuurwerkverkoop aan minderja…..
- Drugsvliegtuig stort neer bij Stondansi: Twee doden geborge…..
- SEOB: ‘Langetermijnvisie en stabiliteit nodig voor duurzame…..
- Schuldeisers Oppenheimer dreigen rente te verhogen..
- Gecrasht vliegtuig, 2 lijken en drugs bij Stondansivallen..