Abdoel: “Er wordt constant gelogen voor het volk”

Tijdens een online massameeting van de Nationale Democratische Partij (NDP), die live te volgen was op Apintie Televisie en sociale media, is vooral stilgestaan bij onwaarheden die regering-Santokhi volgens de verschillende sprekers aan de samenleving verkondigt. Ex-parlementariër Amzad Abdoel beet de spits af. Hij is van mening dat er constant wordt gelogen voor het volk.
Abdoel wees op het argument van de regering dat er een lege staatskas achter is gelaten door de regering-Bouterse. De politicus heeft twee documenten voorgelegd, te weten een document van 12 mei 2021 en een document van 12 juni 2021, waarbij vastgesteld kan worden dat er geen lege staatskas is achtergelaten.
“Uit deze twee documenten die ik bij de hand heb, valt te lezen dat de totale ontvangsten in augustus 2020 SRD 476 miljoen, in september 2020 SRD 563,2 miljoen, in oktober 2020 SRD 931,6 miljoen, in november 2020 en in december 2020 SRD 1,2 miljard bedroegen. In januari 2021 SRD 741 miljoen, februari 2021 SRD 661,1 miljoen en maart 2021 SRD 974,5 miljoen. In acht maanden regeerperiode heeft de huidige regering al SRD 6.111,9 miljoen binnengehaald. Als iemand na deze ontvangsten aangeeft dat de staatskas leeg was, liegt die persoon,” geeft Abdoel zelfverzekerd aan.
StaatsolieInmiddels is volgens de ex-parlementariër gebleken dat het een leugen was dat de inkomsten van Staatsolie verpand waren. In een bericht van 17 mei 2021 door Staatsolie uitgegeven op haar website, staat duidelijk dat de bijdrage aan de staatskas US$ 132 miljoen bedroeg.
De afdrachten aan de staatskas bestaan uit belastingen, dividend en royalty’s. “Ook hebben wij uit een recent bericht begrepen dat Staatsolie een flinke bonus ontvangt. Er zal ongeveer US$ 190 miljoen worden overgedragen aan de staat. Iemand heeft hier grof gelogen om de belastingmaatregelen te rechtvaardigen en door de strot van het volk te drukken,” meent Abdoel.
Monetaire reserveOok de mediacommissie van de VHP is niet bespaard gebleven. Volgens de politicus heeft niet alleen de regering gelogen over zaken, maar ook de mediacommissie van VHP. “Inmiddels heeft Suriname ook haar SDR-aandeel van het IMF ontvangen. Het gaat om US$ 175 miljoen die reeds toegevoegd is aan een monetaire reserve. Volgens de VHP-mediacommissie zou de monetaire reserve bij de machtsoverdracht negatief zijn. Men zou een lege schatkist hebben aangetroffen met een monetaire reserve van negatief US$ 162 miljoen. Deze commissie had het uitgerekend en vermeld dit in een artikel. Zeker met de deskundigen van de VHP. Over de monetaire reserve hebben niet alleen personen, maar ook een hele commissie voor het volk gelogen,” kaart Abdoel aan tijdens zijn betoog.
De regering die zit al bijna vijftien maanden aan. Volgens de NDP’er heeft het volk tot nu toe niets gemerkt van de beloftes tijdens de verkiezingscampagne. Integendeel is de kwaliteit van het leven van de burger enorm achteruitgegaan, terwijl de prijzen van goud en olie op piekhoogtes zijn en de inkomsten uit die sectoren het hoogst zijn in de afgelopen tien jaar, benadrukt Abdoel.
“U heeft de weg van de minste weerstand gekozen om het volk tegemoet te komen omdat u constant in uw campagne heeft gelogen voor het volk. U zult dan feesten met uw stabiliteit en groei, terwijl het volk jaren nodig zal hebben om de vicieuze cirkel van armoede die u gecreëerd heeft te doorbreken. A volk e pina regering en u zult ons vaker horen,” gaf hij aan tot slot.
Jerrel Harderwijk