‘Aanzienlijke geldontwaarding in de afgelopen periode, geen sprake van koopkrachtversterking’

De aanzienlijke ontwaarding van de SRD ten opzichte van harde externe valuta en de alsmaar stijgende prijzen in de afgelopen periode, maken het volgens Ronny Asabina BEP-fractieleider compleet, dat er geen sprake is van koopkrachtversterking, maar juist van koopkrachtverlies. Asabina zei eerder deze week in De Nationale Assemblee, dat het dagelijks leven voor de doornsee burgers, veel duurder is geworden.
De BEP-fractieleider legde uit, dat bepaalde producten en diensten vóór het aantreden van deze regering in juli 2020, stukken goedkoper waren. Zo somde hij op, dat een ei SRD 1 kostte en nu daarvoor SRD 11, moet worden neergeteld. Brandstof kostte SRD 6,75 per liter bij de pomp en die kost nu rond de SRD 40 per liter. Een gascylinder moest SRD 45 voor betaald worden, nu moet er bijkans SRD 300 worden neergeteld. Dit betreft volgens hem een stijging van 1.000%.
In behandeling in DNA waren vier wetten, die te maken hebben met de rechtspositie van de rechterlijke macht en geldelijke voorzieningen van de regering en De Nationale Assemblee. Asabina benadrukte de geldontwaarding en de stijging van de prijzen. Asabina wenste te benadrukken dat de realiteit niet genegeerd mag worden. ‘’Je kunt zeggen dat het koopkrachtverlies wordt verminderd, maar van koopkrachtversterking is thans geen sprake.‘’
De parlementarier wees erop, dat de situatie in de samenleving ook verder is verslechterd, door de invoering van de 5 procent BTW op stroom, water en goederentransport. ‘’Als je die 5 procent btw rekenkundig meeneemt, zal je zien met hoeveel je achteruitgaat‘’, aldus de BEP-fractieleider. Asabina wil een duidelijke en gedetailleerde cijfermatige onderbouwing van de gepresenteerde maatregelen, zodat het effect op de koopkracht van de bevolking, beter kan worden begrepen en verwerkt.
The post ‘Aanzienlijke geldontwaarding in de afgelopen periode, geen sprake van koopkrachtversterking’ ..