De aanvraag van een paspoort zal voortaan online plaatsvinden. Dit betekent dat aanvragen niet langer op de traditionele manier worden gedaan. Vanaf 25 april kunnen burgers een aanvraag indienen voor het e-paspoort. Zij hoeven daarvoor niet meer naar een Bureau voor Burgerzaken (BvB) of het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB).
Volgens Eskak Mohamad, directeur van het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza), vindt de lancering van het e-paspoort plaats op 25 april. Dit gebeurt in verband met de inwerkingtreding van de nieuwe Wet op Reisdocumenten. Op die dag wordt het e-paspoort officieel geïntroduceerd in Suriname.
“Het gaat om biometrische paspoorten, anders dan de huidige paspoorten. De huidige paspoorten zijn nog ‘remedial’ en bevatten geen biometrische gegevens. Op 25 april wordt de wet gelanceerd die de basis vormt voor deze nieuwe reisdocumenten,” aldus Mohamad.
Het nieuwe paspoort zal biometrische gegevens van de houder bevatten, conform internationale standaarden. De bestaande paspoorten blijven geldig tot hun vervaldatum. Pas wanneer deze verlopen zijn, kunnen houders overstappen op het nieuwe, digitale e-paspoort. Alle nieuwe aanvragen zullen vanaf dat moment via het nieuwe systeem verlopen.
“Wie direct bij de lancering het e-paspoort wil aanvragen, zal het oude paspoort moeten inleveren. De kosten voor het e-paspoort bedragen 50 euro. De betaling gebeurt in euro’s, omdat het systeem is ontwikkeld in samenwerking met een buitenlands bedrijf dat zich specialiseert in internationale biometrische paspoorten,” legt Mohamad uit.
Het bedrag kan ook in Surinaamse dollars (SRD) worden voldaan tegen de dagkoers, verduidelijkt hij. De aanvraag voor het e-paspoort zal online gebeuren via een speciale applicatie. Betaling kan via een betaalautomaat of door middel van een storting bij de bank. Met het stortingsbewijs kan men zich vervolgens aanmelden bij een CBB-kantoor om de biometrische gegevens te laten vastleggen.
Mohamad verzekert dat het nieuwe systeem veel veiliger is dan het huidige. “We werken met biometrische gegevens volgens internationale normen, met ingebouwde beveiligingsfuncties. Het is zeer moeilijk te vervalsen. We zullen opereren binnen een veilige e-governmentomgeving die inmiddels goed is beveiligd. We verwachten geen problemen met hacks of datalekken. Het systeem is robuust en goed beschermd,” besluit de Biza-topfunctionaris.
- Fontein Valliantsplein omgedoopt tot Yogh-fontein..
- SVV tweede volleybalfinalist vrouwen U-21 klasse..
- ‘Immortal’ Eersel houdt Nicolas af van wereldtitel..
- Caricom-voorzitter legt pijnpunten nieuwe handelstarieven v…..
- President Santokhi evalueert met veiligheidsbonden: Elf van…..
- OPTSU: regering misleidt rijstboeren opnieuw..
- Masker NDP valt bij de poging het merk Bouterse te verzilve…..
- Canadese expert biedt technische ondersteuning aan CIP..
- Leidinggevenden Belastingdienst volgen management en leider…..
- VLS ondertekent gedragscode CCK en IRIS: ‘Verkiezingen moet…..
- Halskettingroof eindigt in schietpartij..
- De noodzaak van capabele DNA-leden..
- Niet alle hoofdstembureaus verstrekken proces-verbalen aan …..
- Enkele hoofdstembureau’s weigeren transparant te zijn over …..
- Snelste dragrace auto Nova terug op racebaan..
- Stiefvader vergrijpt zich aan stiefdochter terwijl moeder i…..
- Journalisten moeten ‘bedelen’ om processen-verb…..
- JCV 2025: Journalisten krijgen beperkt toegang tot processe…..
- Stichting Vrienden van Suriname maakt vijfde container klaa…..
- ABOP-kandidaat Goerdat: “Zorg staat op instorten, minister …..
- Minister Raghoebarsing verzekert: geen nieuwe ambtenaren in…..