De aanvraag van een paspoort zal voortaan online plaatsvinden. Dit betekent dat aanvragen niet langer op de traditionele manier worden gedaan. Vanaf 25 april kunnen burgers een aanvraag indienen voor het e-paspoort. Zij hoeven daarvoor niet meer naar een Bureau voor Burgerzaken (BvB) of het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB).
Volgens Eskak Mohamad, directeur van het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza), vindt de lancering van het e-paspoort plaats op 25 april. Dit gebeurt in verband met de inwerkingtreding van de nieuwe Wet op Reisdocumenten. Op die dag wordt het e-paspoort officieel geïntroduceerd in Suriname.
“Het gaat om biometrische paspoorten, anders dan de huidige paspoorten. De huidige paspoorten zijn nog ‘remedial’ en bevatten geen biometrische gegevens. Op 25 april wordt de wet gelanceerd die de basis vormt voor deze nieuwe reisdocumenten,” aldus Mohamad.
Het nieuwe paspoort zal biometrische gegevens van de houder bevatten, conform internationale standaarden. De bestaande paspoorten blijven geldig tot hun vervaldatum. Pas wanneer deze verlopen zijn, kunnen houders overstappen op het nieuwe, digitale e-paspoort. Alle nieuwe aanvragen zullen vanaf dat moment via het nieuwe systeem verlopen.
“Wie direct bij de lancering het e-paspoort wil aanvragen, zal het oude paspoort moeten inleveren. De kosten voor het e-paspoort bedragen 50 euro. De betaling gebeurt in euro’s, omdat het systeem is ontwikkeld in samenwerking met een buitenlands bedrijf dat zich specialiseert in internationale biometrische paspoorten,” legt Mohamad uit.
Het bedrag kan ook in Surinaamse dollars (SRD) worden voldaan tegen de dagkoers, verduidelijkt hij. De aanvraag voor het e-paspoort zal online gebeuren via een speciale applicatie. Betaling kan via een betaalautomaat of door middel van een storting bij de bank. Met het stortingsbewijs kan men zich vervolgens aanmelden bij een CBB-kantoor om de biometrische gegevens te laten vastleggen.
Mohamad verzekert dat het nieuwe systeem veel veiliger is dan het huidige. “We werken met biometrische gegevens volgens internationale normen, met ingebouwde beveiligingsfuncties. Het is zeer moeilijk te vervalsen. We zullen opereren binnen een veilige e-governmentomgeving die inmiddels goed is beveiligd. We verwachten geen problemen met hacks of datalekken. Het systeem is robuust en goed beschermd,” besluit de Biza-topfunctionaris.
- Start naschoolse vorming voor jongeren 4-21 jaar in Paramar…..
- VN-experts in Suriname voor onderzoek naar racisme en discr…..
- Minimumuurloon omhoog terwijl kosten blijven stijgen ..
- VLS blijft strijdvaardig: De kiezer beslist op 25 mei..
- Andy Atmodimedjo waagt opnieuw sprong naar assemblee..
- Kickbokskampioen Eersel raakt titel kwijt vanwege mislukte …..
- Trumps 10 procent importtarief voor Suriname: de dreiging v…..
- 12e Bouw Woon & Huishoudbeurs klaar voor start ‘Energy …..
- LVV verzorgt moestuintraining aan zorginstellingen voor men…..
- Missie NH naar Lawa en Tapanahony..
- Minister Ramdin benadrukt belang van multilaterale samenwer…..
- Trumps ingrijpende nieuwe tarieven uitgelegd..
- Kraka-project krijgt vervolg in Nederland..
- Bouw-, Woon-, & Huishoudbeurs 2025 focust op energiezui…..
- VP springt in bres voor nieuwe beheerder Will Axwijk Sport …..
- DNA-kandidaat VLS trekt zich terug vanwege rancune, zegt vo…..
- Suriname als handelsbrug: Een Freezone voor Guyanese export…..
- Skelet die in het Savanne gebied Baling Sabana was ondekt n…..
- Nieuwe opleiding vergroot werkgelegenheid voor Surinamers..
- VLS voelt zich misleid door handelwijze hoofdstembureau Par…..
- Somohardjo over ontheffing PL’er: “Wie je niet kan verslaan…..