Voor 2025 is een aantal olieboringen voor de Surinaamse kust gepland. Behalve TotalEnergies zullen ook Chevron en het Maleisische Petronas in actie komen. Om straks in 2028 de eerste druppel olie uit de zeebodem te halen, worden al geruime tijd de nodige voorbereidingen getroffen. In China wordt de romp van het boorschip in elkaar gezet.
TotalEnergies wacht op afronding hiervan. Intussen wacht heel Suriname op het veelbelovende zwarte goud. Alles verloopt volgens schema. TotalEnergies dat vorig jaar de Final Investment Decision (FID) heeft gedaan heeft ook meerdere plannen. Naast de activiteiten in blok 58 waar het Gran Morgu-project wordt uitgevoerd is de oliegigant bezig met blok 64. Dit bevestigt Staatsoliedirecteur Annand Jagesar in gesprek met Radio ABC.
Blok 64 zit op ongeveer 200 kilometer van Blok 58. Conform afspraken heeft TotalEnergies tot en met 2026 om in dit gebied te zoeken naar olie. Jagesar zegt dat de exploratie drie maanden zal duren; daarna zullen de resultaten bekend zijn. Eigenlijk is er ruimte om tot eind 2026 de bron te boren.
Het oliebedrijf heeft ervoor gekozen om eind mei 2025 te beginnen. “Total heeft de smaak te pakken om vanuit Suriname te werken,” stelt de Staatsolie-topman. Ze zien volgens hem zoals ook de deskundigen binnen Staasolie iets interessants in Blok 64. De Golden Lane is het gebied waar het water erg diep wordt. Dat is volgens de directeur een goede plek om olie te vinden.
Echter hebben Suriname en Guyana moeite om olie daarbuiten te vinden. Blok 64 ligt buiten de lane, legt de topman uit. De deskundigen van zijn bedrijven hebben op voortreffelijke wijze kunnen uiteenzetten dat dit gebied mogelijk zeer potentieel is. Dit is de reden waarom TotalEnergies overgaat tot de exploratie. Jagesar wil de verwachtingen managen. Een exploratiebron heeft volgens hem een kans van slagen van 1 op 5.
Het mooie volgens hem is dat dit jaar meerdere oliespelers in Surinaamse wateren actief zullen zijn. Chevron zal werken in Blok 5, dat zuidelijker ligt dan Blok 58. Petronas zal in Blok 52 twee boorputten slaan. Als de vondsten gunstig zijn, ziet de topman van Staatsolie dit als een forse toevoeging aan de oliereserves van het land.
Echter, de exploratiewerkzaamheden zullen moeten uitwijzen of dit daadwerkelijk het geval is. Blok 64 zal vanuit een Surinaamse haven geboord worden. Dit houdt volgens Jagesar in dat er nog een haven moet worden gebouwd, evenals de benodigde infrastructuur in de oceaan.
- Frans-Guyana stelt orde op zaken nabij grens met Suriname..
- DNA eensgezind: Waarborgsom deelname verkiezing aangepast..
- DA’91 begraaft strijdbijl inzake waarborgsom nog niet..
- Antonie Jacobus Hagemeijer..
- Rainer Karioredjo over studeren en reizen in Indonesië: ‘Al…..
- Juliette Magdalena Esjas..
- DOKPS in werkoverleg geweest met de Buurtmanagers..
- RRV buigt zich over grondenrechtenvraagstuk en voorbereidin…..
- Gerritje Kort-Bakker..
- Dimitri Willemsen..
- Eline Emma Wijdenbosch..
- President Santokhi ontkent naamsverandering Bouterse Highwa…..
- Kromosoeto doet verzoek om in vrijheid te worden gesteld..
- SRD 180 miljoen extra in Productie Krediet Fonds..
- Meer dan Oil & Gas..
- Humus Recruitment Suriname lanceert ‘Job Genie’..
- Jaarwisseling Verslag..
- Vrouw verdacht van doden en dumpen echtgenoot ‘wist wat ze …..
- Regering komt met nieuw sociaal pakket aan maatregelen..
- Traumatische periode COVID-19 voedt vrees uitbraak HMPV..
- Laatste 5 miljoen euro verdragsmiddelen naar PKF..