Het moest één van de infrastructurele paradepaardjes in deze regeerperiode worden. En het zou met een investering van 5,4 miljard US dollar één van de duurste in de geschiedenis van Suriname worden: de aanleg van een diepwaterhaven in Nickerie door Havenbeheer en de Amerikaanse Phoenix Development Holding Company (PDC). Maar er is altijd nog geen kruimeltje gebaggerd en geen spade de grond in gegaan. Sterker nog, er ligt niet eens een concreet plan voor de Port of Nickerie.
Tekst Armand Snijders
Beeld CDS
Directeur Walter Teter van het in Houston gevestigde bedrijf PDC verraste in november 2021 iedereen in Suriname met de aankondiging van de aanleg van een moderne diepwaterhaven in Nickerie. Het zou, vooruitlopend op de toekomstige olie- en gasontwikkelingen, een essentiële bijdrage leveren aan die toekomst van het land en vooral het westen grote vooruitgang brengen. Vele miljarden zouden worden geïnvesteerd.
“Havenbedrijf Rotterdam is niet de initiator, sponsor of potentiële investeerder in dit gebied”
Marc Aartsen, program manager Port of Rotterdam International
Omdat het staatsbedrijf Havenbeheer en het Havenbedrijf Rotterdam er nauw bij waren betrokken, hadden veel mensen er geloof in. Al vanaf 2025 zou PDC LNG-gas gaan produceren in samenwerking met het bedrijf Firebird LNG. Dat gas zou vrijkomen bij de oliewinning en voor veel extra inkomsten zorgen. Gas moest zelfs de belangrijkste pijler van het project Port of Nickerie worden.
Brievenbusfirma
Het klonk allemaal veelbelovend: president Chandrikapersad Santokhi omarmde het project en onthulde in november 2022 een groot bord op het 1.500 hectare metende stuk grond dat was toegewezen om de enorme haven met bijbehorende faciliteiten aan te leggen. Maar al snel rezen twijfels over de betrouwbaarheid van PDC en vooral of zij wel in staat is om zo een megaproject uit te voeren.
De onderneming in Houston bleek slechts een brievenbusfirma. Echter, volgens de Surinaamse PDC-vertegenwoordiger Vidjai Doerga was het bedrijf legitiem. Doch hij was toen nauwelijks in staat antwoord te geven op de vele vragen die er vanuit de samenleving waren.
Twee jaar later heeft men in Nickerie weinig tot niets gemerkt van activiteiten in het betrokken gebied, waardoor het in ieder geval onmogelijk lijkt om daar volgend jaar al te beginnen met de activiteiten. Navraag leert dat er nog helemaal geen uitgewerkte plannen zijn en dat de bedrijven waarmee zou worden samengewerkt, helemaal niet (meer) zijn betrokken.
Potentie in kaart gebracht
“Het Havenbedrijf Rotterdam is in 2022 door Phoenix Development Holding Company gevraagd een advies te leveren over de ontwikkelingsmogelijkheden van een haven en speciale economische zone (SEZ) in Nickerie en hiervoor een masterplan te maken”, legt Marc Aartsen, projectmanager van het Nederlandse havenbedrijf, via de mail uit aan de Ware Tijd. “Dat betekent dat de commerciële potentie in kaart is gebracht en deze potentie is vertaald in benodigde infrastructuur en (financiële) haalbaarheid.”
Volgens Aartsen is het creëren van een diepwaterhaven in het gebied “zeer uitdagend”, onder meer vanwege een vooralsnog beperkte commerciële basis, hoge baggerkosten (zowel initiële investering als onderhoud) en de milieueffecten. “We hebben daarom aan Phoenix geadviseerd een eventuele haven en SEZ in Nickerie gefaseerd te ontwikkelen en voor de eerste fase gebruik te maken van bestaande infrastructuur. Uitbreiding kan dan vervolgens in fasen plaatsvinden op basis van concrete vraag en op voorwaarde van een positieve businesscase.”
Geen betrokkenheid meer
De resultaten van dit onderzoek zijn volgens Aartsen in 2023 gepresenteerd aan de Surinaamse overheid en Havenbeheer. Daarmee was voor hem de kous af. “Het Havenbedrijf Rotterdam heeft de opdracht in juni 2023 afgerond en is sindsdien niet meer betrokken geweest en we zijn ook niet de initiator, sponsor of potentiële investeerder in dit gebied.”
Echter, op de fraai opgezette website Port of Nickerie staat de Port of Rotterdam wel nog altijd als partner van PDC en Havenbeheer vermeld. Deze site werd twee jaar geleden, ook door Santokhi gelanceerd, maar is sindsdien nauwelijks bijgewerkt, vermoedelijk omdat er niets gebeurt.
“Door de vele beloftes, zonder enige realisatie, heb ik er geen vertrouwen in dat de diepzeehaven er ooit zal komen”
Staatsolie-directeur Annand Jagesar
Een reactie van PDC is niet te krijgen: telefonisch is ze onbereikbaar en op mailtjes worden geïnteresseerden doorverwezen naar Havenbeheer, waar directeur Andreas Talea wil doen geloven dat alles nog gewoon doorgaat. “De ontwikkeling van een haven van deze omvang is een voortdurend en evoluerend proces, dat zowel op korte als lange termijn zorgvuldige planning en samenwerking vereist”, zegt hij tegen de Ware Tijd als hem wordt gevraagd naar de stand van zaken.
Echter, hij zegt desgevraagd niets over het feit dat de haven van Rotterdam niet meer betrokken is en dat PDC nauwelijks nog een rol van betekenis speelt. Naar verluidt zou Doerga niet meer aan het project zijn verbonden, maar “daarover …
- DSB halveert aankooplimiet US$/€ van 10.000 naar 5.000..
- Nieuw BIS-systeem verbetert uitkeringsproces en betrouwbaar…..
- Gezin van tien dakloos door brand..
- Naaimachines voor textielwerkers te Devisbuiten..
- Boot Apoera aan het zinken; passagiers gered..
- Marronstam Bakabusi Nengre krijgt wedergeboorte met benoemi…..
- Amerikanen maken gretig gebruik van mogelijkheid vervroegd …..
- Finabank plaatst succesvolle obligatie van USD 20 miljoen..
- Politie gaat foutparkeerders en illegale straatverkopers aa…..
- Auto vliegt in brand na aanrijding..
- Goedkeuring statuten vóór uitschrijven verkiezingen SZB..
- Max Terborg draagt commando Vaandelwacht en Drumband KPS ov…..
- Uncommon Sense..
- Farmers fully compensated..
- Su Aid start tiende campagne; meer dan SRD 10 miljoen nodig…..
- Chirurg ‘vindt’ zuurstofconcentratoren en beademingsapparat…..
- Dodental overstromingen Spanje passeert 200..
- Su Aid zamelt in voor Bloedbank..
- Achttien vrouwen uit ‘Texas’ getraind in textiele werkvorme…..
- Nieuwe energietarieven na onderhandeling voor 3 maanden gel…..
- Vervolging in strafzaak Hoefdraad dringt aan op bevestiging…..