Aanbod vreemde valuta wordt opgevoerd

Later vandaag volgt een spoedoverleg tussen president Chan Santokhi en alle financiële autoriteiten over de recente koersontwikkeling. Het uiteindelijke doel is om het aanbod van vreemde valuta, met name de Amerikaanse dollar, op te voeren. Volgens minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning heeft goudsmokkel het land kostbare deviezen gekost.
Er zijn problemen geweest met de controle, en daarop zal nu worden ingespeeld. Raghoebarsing gaf deze verklaring tijdens de wekelijkse persconferentie na de Regeringsraadvergadering. De minister legde uit dat maandelijks zo’n US$ 25 miljoen aan goud werd gesmokkeld, en dat dit bedrag sindsdien aanzienlijk is opgelopen.
Sinds het laatste kwartaal van 2024 zijn de maandelijkse bedragen flink gekelderd. De repatriatie van 35 procent van de exportopbrengsten heeft niet goed gewerkt, wat heeft geleid tot een tekort aan dollars. “Wanneer die gelden op een Surinaamse bankrekening worden gestort, draagt dit bij aan de stabiliteit,” aldus de minister.
Daarnaast gaf Raghoebarsing aan dat de obligatielening van Staatsolie extra druk heeft gezet op de koers. Ook speelt volgens de minister de onzekerheid die altijd aanwezig is rond verkiezingen een rol, wat de koersontwikkeling beïnvloedt.
De bewindsman beloofde dat er vandaag nog maatregelen getroffen zullen worden, en dat de repatriatie van gelden naar Suriname weer opgepakt zal worden. De gelden mogen op de lokale rekeningen van exporteurs staan, dit vormt geen probleem, aldus Raghoebarsing.
Vooral de goudexporten zullen nauwlettend worden bekeken. De Deviezencommissie zal moeten uitleggen hoe de situatie in elkaar zit. Verder gaf de minister aan dat de SRD-inkomsten beter beheerd zullen worden, zodat ze niet in één keer binnenkomen, om zo’n schokeffect te voorkomen.
Raghoebarsing deed ook een oproep aan de vakbonden om in deze fase geen exorbitante looneisen te stellen, maar rustig mee te gaan met wat de economie kan dragen.