A20 praat nog niet over voorkeursposities bij regeringsdeelname

De politieke samenwerking A20, bestaande uit A20, DOE en PRO, wil niet vooruitlopen op mogelijke voorkeursposities bij een eventuele regeringsdeelname. Hoewel het samenwerkingsverband erkent dat het electoraat haar als een sterk alternatief ziet, wordt er bewust niet gesproken over wie welke functie zou moeten bekleden.
“We praten daar nu niet over. Dat is niet zoals het moet werken,” zegt lijsttrekker Andrew Baasaron in gesprek met Suriname suriname. “Ons uitgangspunt is dat de samenleving ons voldoende zetels zal toevertrouwen. Op basis daarvan zullen wij gesprekken aangaan met potentiële partners voor samenwerking – uiteraard gestoeld op onze beleidsprogramma’s, beleidsdoelen en een gezamenlijke visie.”
Volgens Baasaron zal er binnen de combinatie eerst consensus moeten zijn over een gezamenlijk regeerprogramma. “Pas dan gaan we verkennen hoe en met wie dat programma het best kan worden uitgevoerd en gemanaged. Zo werken wij, en daar staan we voor,” stelt de politicus. Hij benadrukt dat A20 op zoek zal gaan naar de meest capabele personen om uitvoering te geven aan de verschillende onderdelen van het beleid.
Hoewel er niet wordt gesproken over voorkeuren voor specifieke ministersposten, geeft Baasaron aan dat A20 sterk inzet op ondernemerschap, toerisme, energie, onderwijs, communicatie en de sociale sector. “Het gaat om sectoren die bijdragen aan productie, innovatie, ontwikkeling en het vergroten van de verdiencapaciteit van Suriname,” aldus de lijsttrekker.
Baasaron ging ook in op de recente koersontwikkelingen. Volgens hem is het duidelijk dat de samenleving zwaar wordt getroffen door de stijgende wisselkoers. Als oplossing pleit hij voor een breed overleg onder leiding van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), waarin alle relevante actoren met elkaar tot duurzame afspraken moeten komen.
“Ten eerste moeten we de begroting ordenen en voorspelbaar maken. Met sanering, effectieve belastinginning en het bestrijden van corruptie kunnen we het begrotingstekort, dat nu rond de 22 procent ligt, verkleinen,” stelt Baasaron.
Hij ziet daarnaast mogelijkheden in het opkopen van goud door de CBvS met SRD’s, waarvan een deel verkocht kan worden voor valuta en een deel als reserve kan dienen. Ook wil A20 de binnenlandse kapitaalmarkt mobiliseren voor lokale investeringen – zowel in SRD als in US$.
Volgens Baasaron is er voldoende kapitaal aanwezig, en moeten er creatieve wegen worden bewandeld om dat te activeren. “Niet alleen Staatsolie-obligaties kunnen dat geld aantrekken,” meent hij.
Hij pleit voor het drastisch terugbrengen van import door lokale productie flink te stimuleren. “We moeten zoveel mogelijk in de eigen behoeften voorzien,” besluit Baasaron.