Politieke verdeeldheid over samenwerking Suriname met IMF

Hoewel er nog geen directe bronnen beschikbaar zijn, die bevestigen dat NDP-ondervoorzitter Abrahams expliciet heeft verklaard, dat “Suriname beter zal moeten werken met het IMF”, is het debat over een eventuele voortzetting van IMF-samenwerking springlevend binnen de politieke arena. Tijdens het economisch forum van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), gehouden in mei 2025, spraken verscheidene partijvertegenwoordigers zich uit over hun standpunt ten aanzien van het Internationaal Monetair Fonds.
Meerdere partijen toonden zich in principe bereid tot een vervolgprogramma met het IMF, mits aan bepaalde voorwaarden, wordt voldaan. Glenn Lont van A20 bestempelde het IMF als “een betrouwbare partner” en stelde, dat een nieuw programma vertrouwen zou kunnen wekken bij investeerders.
Sylvano Tjon Ahin (NPS) onderschreef dit sentiment en benadrukte, dat samenwerking met het IMF, duidelijkheid biedt aan buitenlandse geldschieters. Harish Monorath (ABOP) verwees op zijn beurt naar de financiële crisis van 2020, waarbij volgens hem, de interventie van het IMF van cruciaal belang was voor het aanvullen van Surinames deviezenreserves.
Aan de andere kant klinkt kritiek. Henk Ramnandanlal (OPTSU), Ronnie Asabina (BEP) en François Abionie (PVC) maakten bezwaar tegen voortzetting van IMF-steun. Zij pleitten ervoor dat Suriname eerst zijn eigen middelen mobiliseert, alvorens wederom afhankelijk te worden van internationale financiële instituties.
President-elect Jennifer Simons heeft zich vooralsnog niet definitief uitgesproken over een vervolgtraject met het IMF. Wel bevestigt zij dat er gesprekken worden gevoerd. Simons benadrukt dat zij geen “gouden bergen” belooft en dat hervormingen een proces van tijd en geduld vereisen. Of Suriname verder zal gaan met het IMF, wil Simons nog niet zeggen. Wel stelt zij dat elke beslissing zorgvuldig zal worden afgewogen en realistisch moet zijn.
The post Politieke verdeeldheid over samenwerking Suriname met IMF ..