‘’Ik ben geen verlengstuk van een partij. Ik ben er niet om blind, partijbelangen te verdedigen. Als ik gekozen word, zal ik er zijn voor het volk, niet voor mijzelf’’, stelt Johannes Damodar Patak, DNA-kandidaat voor De Nieuwe Leeuw (DNL), in gesprek met de krant. Patak vertelt dat zijn politieke betrokkenheid voortkomt uit zijn jarenlange inzet voor niet-gouvernementele organisaties (ngo’s), waar hij verandering teweegbracht, totdat hij tegen de grenzen van maatschappelijke en economische obstakels aanliep.
‘’Op een bepaald moment bots je op zaken die je alleen via de politiek kan oplossen. Dan heb je politieke wil en besluitvorming nodig.” Voor Patak was dat het moment om de overstap naar de politiek te maken. “Veel mensen klagen al sinds 1975 over hoe slecht het gaat. Maar als het aankomt op echt opstaan en zelf iets doen, dan blijven er maar weinigen over. Dus toen dacht ik, laat mij het proberen.”
Patak vertelt dat hij zich niet zomaar heeft aangesloten: ‘’Ik wilde precies weten waar de partij voor staat.’’ Zo vroeg hij bij zijn eerste bezoek aan het partijkantoor aan voorzitter Dharm Mungra: “Hoe denkt u over stemrecht? En over de LGBTQ-gemeenschap?” Tot zijn verrassing bleek er binnen de partij ruimte te zijn voor thema’s zoals inclusiviteit en welzijn. “Ik zag dat er échte discussie mogelijk was. Dat gaf hoop.”
Toch benadrukt Patak dat hij zich niet laat opsluiten binnen partijgrenzen. “Ik ben geen parlementariër die alleen maar stemt omdat het moet. En ik ben zeker geen koning, ik ben daar niet voor gekozen. Ik ben er om het volk te dienen. Of ik nu in de oppositie zit of in de coalitie, het belang van het volk komt op de eerste plaats.‘’ Hij beschouwt zichzelf als een rebel binnen de partijstructuren. ‘’Ik ga me niet sterk maken voor iets waar het volk niets aan heeft. Ik volg geen partijblindheid. Toen ik verkozen werd, had ik geen partijbelang. Begrijp je dat?‘’
Voor Patak ligt de hoop op echte vernieuwing vooral bij jongeren. ‘’Tijdens de verkiezingen hebben veel jongeren zich kandidaat gesteld. Maar helaas zijn ze vaak op de verkeerde plekken terechtgekomen. Dat is zonde.‘’ Toch hoopt hij dat jongeren binnen traditionele partijen het vuur brengen dat nodig is voor verandering.
Met de nieuwe wetgeving krijgen jongeren meer politieke ruimte, iets wat hij volledig ondersteunt. ‘’Jongeren hebben nu stemrecht, en ze moeten die stem gebruiken. Mensen zoals meneer Munro, die in zijn laatste termijn zit, moeten hun kennis en ervaring doorgeven. Hij wil ons jongeren promoten, daar ben ik dankbaar voor.‘’
door Orsilia Dinge
The post Damodar Patak: ‘Ik zal geen verlengstuk van een partij zijn’ ..
- NDP regeringen zijn slecht voor het land, zegt Mathoera..
- Bini haalt partijprogramma’s door de mangel: Weinig concree…..
- Brunswijk: ABOP heeft ontwikkeling gebracht, feiten spreken…..
- IsDB keurt financiering voor nieuwbouw Academisch Ziekenhui…..
- Bewolking en regen houden aan..
- CARICOM-waarnemersmissie houdt toezicht op verkiezingen..
- DSB keert na negen jaar weer dividend uit..
- Taxiën door de politiek: “We willen gewoon rust in on…..
- Donald Trump draait duimschroeven aan voor Harvard: geen in…..
- Carlo Emiel Young-Afat (94) Paramaribo, Suriname 20-5-2025..
- Elvis Johan Herman ( Ella) Mijnals (65) Amsterdam 20-5-20…..
- Nieuw lid beëdigd to plaatsvervanger van het Hof van Justit…..
- Basketbaltopper SCVU-De Arend afgebroken ter voorkoming esc…..
- Koendjbiharie: “Ik houd me niet aan partijdiscipline als da…..
- Rapar ziet af van live-show met president Santokhi als gast..
- REQUEST FOR EXPRESSION OF INTEREST – SELECTION OF INDIVIDUA…..
- Mededeling – Geen printversie Dagblad Suriname op vrijdag …..
- Hof van Justitie stelt Stichting Wan Okasi in het gelijk..
- Wan Okasi wint ook in hoger beroep: artikel 27 Kiesbesluit …..
- Riskant spel van regering: De financiële boobytrap van de R…..
- Xaviera Jessurun vertrekt met minister Ramdin naar OAS als …..