Concept-staatsbesluit monumentenbeleid gepresenteerd aan president

De presidentiële werkgroep Monumentenzorg, die op 14 januari is ingesteld met als taak het ontwikkelen van uitvoeringsinstrumenten voor de Monumentenwet, heeft officieel het concept-staatsbesluit monumentenbeleid gepresenteerd aan president Chan Santokhi. De presentatie vond plaats op donderdag 15 mei 2025 op het Kabinet van de President.

ADVERTENTIE

Johan Roozer, voorzitter van de werkgroep, zegt dat de focus ligt op de oprichting van een beheersinstituut voor monumentenzorg en de instelling van een monumentenfonds. Met dit staatsbesluit wordt een belangrijke stap gezet richting een structurele en efficiënte aanpak van monumentenzorg in Suriname.
De roep om deze ontwikkeling komt mede vanuit religieuze organisaties, die aangeven dat het onderhoud van monumentale panden, zoals kerken en pastorieën, steeds moeilijker wordt. Dit was voor president Santokhi aanleiding om de monumentenzorg te versterken.
“Het huidige monumentenbeleid is versnipperd,” geeft voorzitter Roozer aan. “We moeten in alle districten gaan inventariseren wat er allemaal ligt en hoe dat daar goed geregeld kan worden,” zegt hij verder.
Volgens Roozer ontbreekt een centrale coördinatie, en met het oprichten van een beheersinstituut moet hierin verandering komen. Het instituut zal een overzicht krijgen van bestaande monumenten om zo de bouwkundige staat te evalueren en in kaart te brengen wie de eigenaren zijn. Uiteindelijk moet men komen tot doelgerichte ondersteuning en restauratie.
Het monumentenfonds, dat onderdeel zal zijn van het beheersinstituut, zal financiële middelen beschikbaar stellen aan eigenaren van monumentale panden, zodat deze onderhouden of hersteld kunnen worden. Volgens de organisatiestructuur zal een directeur worden aangesteld die verantwoordelijk is voor de uitvoering van het beleid van het instituut.
Roozer deelt verder mee dat de werkgroep zich momenteel in de voorbereidende fase bevindt en dat er nog geen concrete maatregelen zijn genomen; de focus ligt nu op de juridische en administratieve verankering van de instrumenten.
“Zodra het staatsbesluit is vastgesteld, kunnen de eerste stappen richting uitvoering worden gezet. Met deze ontwikkeling zet Suriname een belangrijke stap naar het behoud van zijn cultureel en historisch erfgoed,” aldus de voorzitter.