Plan B ingezet na afgeblazen activiteit Brunswijk: ‘Ik ben trots op Bravo’

Tekst en beeld Euritha Tjan A Way

PARAMARIBO — Een groep mensen heeft tevergeefs gewacht op vicepresident Ronnie Brunswijk tijdens de ‘Meet and Chill with Bigi Bravo’ te Abrabroki. Iets na acht uur ‘s avonds kreeg de groep de melding dat het de vicepresident toch niet zou lukken om aanwezig te zijn. Maar er kwam een plan B. “U kunt zich bij de tafel registreren en dan zal er contact met u opgenomen worden om uw probleem aan te horen en mogelijk op te lossen”, zei Vanessa Bron, onderdirecteur Administratieve Diensten op het kabinet van de vicepresident.ADVERTISEMENT

Het event dat gepland was voor half vijf woensdagmiddag op de hoek van de Herman Steinberg- en  Bolletriestraat was bedoeld om mensen met een probleem één-op-één met de vicepresident te laten praten. Volgens Priscilla ‘Pukusjani’ van Hekelen-Dawsa, één van de organisatoren, was dit event door de vicepresident zelf voorgesteld. “Hij is iemand die altijd helpt. Maar het is een drukke verkiezingstijd en hij moest ook dringend naar een meeting in Albina en dat is uitgelopen. Dat is de reden waarom hij hier niet kan zijn”, houdt ze de Ware Tijd voor.ADVERTISEMENT

“Ik ben gekomen omdat mi lai probleem. Ik wil de VP vragen of hij me kan helpen met een huis”Buurtbewonster Lisa

De mensen werden geregistreerd en zullen worden gebeld om alsnog hun probleem aan de vicepresident voor te leggen. “Dat zal gebeuren aan de hand van de ruimte in zijn schema en ook van geval tot geval worden worden. Sommige mensen komen omdat ze acute hulp nodig hebben, bijvoorbeeld met een sterfgeval, en anderen moeten hulp met een perceel of een baan, dus het hangt daar van af. Maar iedereen gaat worden gebeld”, verzekert Van Hekelen-Dawsa.

Presidentschap

In het publiek dat smachtend maar geduldig zat te wachten op Brunswijk zit een vrouw van middelbare leeftijd met een beperking. “Ik ben teleurgesteld dat hij niet is gekomen, maar het is een drukke tijd. Ik heb daar begrip voor. Ik kom helemaal van Koewarasan, maar mijn familie heeft me gebracht.”

De vrouw wil niet bij naam worden genoemd, omdat ze niet graag heeft dat mensen weten dat er ook in prominente families problemen zijn. “Maar ik heb echt geen andere keus. Ik heb vijftien jaar geleden een perceel gekocht in Koewarasan. Vijf jaar terug was ik klaar met betalen, maar ik kan de papieren niet krijgen van het perceel. De eigenaar en de notaris, bij wie ik zaken heb geregeld, zijn dood. Ik ben ten einde raad.”

Haar dochter is in de rij gaan staan voor de registratie. De moeder zegt Brunswijk te kennen van toen hij nog jong was. “Hij speelde voetbal hier bij de haven met zijn jongens”, zegt ze terwijl ze wijst richting het complex van Nieuwe Haven dat op steenworp afstand ligt van Abrabroki. “Ik ben echt trots op hem. Hij heeft het ver geschopt.”

Op de vraag of hij ook president moet worden, zegt ze weifelend: “Daar zet ik vraagtekens bij. Ik denk dat je iemand daar moet hebben die capabel genoeg is.” Maar de mogelijkheid helemaal uitsluiten doet ze niet.

Huisvesting

Iets verder zit Lisa. “Je kunt gewoon Lisa schrijven”, zegt ze op de vraag wat haar familienaam is. Ze zit met twee kinderen en ook andere familie. “Ik ben van de buurt. Ik ben gekomen omdat mi lai probleem. Ik wil de VP vragen of hij me kan helpen met een huis. Ik kan niet gaan werken, want ik heb vier kleine kinderen en oppas is duur. Maar als ik mijn eigen ruimte heb, dan kan ik ook oppas mij bij thuis doen voor anderen. Eenmaal mi de na oso”, zegt ze knikkend. Nu kan het niet, want het huis is niet geschikt daarvoor.

Ook Lisa vergeeft het Brunswijk dat ze na uren wachten moest horen dat hij niet meer zou komen. “Tenminste kan je bij hem terecht. Andere mensen lopen hier gewoon voorbij, ze praten niet met ons”, zegt ze, terwijl haar zus lachend de naam van een politieke partij noemt “die alleen maar vlaggen wil komen zetten”.

Terwijl de mensen zich registreren, wordt een oproep gedaan aan de aanwezigen om zich de gratis frisdrank goed te laten smaken. “En niemand gaat met lege handen weg. Iedereen krijgt een x-bedrag om naar huis te gaan. Ze zullen worden gebeld”, belooft Van Hekelen-Dawsa.