Achter de gesloten deuren van het conclaaf: hoe topfavoriet zich terugtrok en Prevost ervandoor ging met het pausschap

Terwijl de ogen van de wereld op de schoorsteen van de Sixtijnse Kapel waren gericht, speelde zich binnen een schaakspel af dat leidde tot de verrassende verkiezing van kardinaal Robert Francis Prevost tot paus Leo XIV. De Amerikaanse geestelijke werd donderdag gekozen na slechts vier stemrondes.

ADVERTENTIE

Opmerkelijk snel, wat volgens Sky News te wijten was aan het plotselinge vertrek van de topfavoriet uit de race. Volgens Sky News had aanvankelijk kardinaal Pietro Parolin, de invloedrijke staatssecretaris van het Vaticaan, de grootste kansen.
In de eerste stemrondes verzamelde hij tussen de 45 en 55 stemmen, maar bleef daarmee ver verwijderd van de noodzakelijke tweederdemeerderheid. Prevost volgde op korte afstand, met schommelingen tussen de 34 en 44 stemmen.
Cruciaal was het moment waarop Parolin zijn kandidatuur introk. In plaats van vol te houden, koos de Italiaan voor een strategische terugtrekking en sprak hij zijn steun uit voor Prevost. Vanaf dat moment zou de steun voor de Amerikaan zijn gaan groeien, wat hem mogelijk de uiteindelijke meerderheid op heeft geleverd.
Ook twee prominente Aziatische kandidaten, de Filipijn Luis Tagle en zijn landgenoot Pablo Virgilio David, slaagden er niet in een meerderheid achter zich te krijgen. Volgens Sky News werkten ze elkaars kansen tegen, waardoor hun stemmen versplinterden.
‘De minst Amerikaan van de Amerikanen’Prevost bleek uiteindelijk een bruggenbouwer. Zijn naam stond niet bovenaan de lijst van favorieten, maar hij wist de sympathie te winnen van gematigde Amerikaanse kardinalen, hervormingsgezinde Zuid-Amerikanen en een aanzienlijk aantal Europeanen.
De Italiaanse krant La Repubblica noemt hem „de minst Amerikaanse van de Amerikanen”. Prevost, vanaf nu Paus Leo XIV is geboren in Chicago, maar heeft twee decennia ervaring als missionaris en bisschop in Peru.
Binnen het conclaaf viel vooral zijn collegiale stijl op. Hij werd gezien als iemand die het pausdom wil hervormen naar een minder centralistische, meer gezamenlijke bestuursvorm. Die eigenschappen maakte hem uiteindelijk de onverwachte nieuwe paus: Leo XIV.