door Steven Seedo
PARAMARIBO — “Ik hoop dat ook kinderen in Suriname zich herkennen in dit lied; in hun vragen, hun kracht, hun geschiedenis. Representatie is belangrijk. Weten waar je vandaan komt, geeft stevigheid.” Dit zegt de Nederlandse zangeres, schrijver, illustrator, acteur en regisseur met Surinaamse roots Glynis Terborg tegen de Ware Tijd over haar kinderlied ‘Keti Koti’.ADVERTISEMENT
Ze heeft met nummer met het haar zoon r&b-talent Desai ‘Ruskey’ Breeveld en de Nederlandse tekstschrijver Jurrian van Dongen geschreven voor een aflevering van het Nederlandse educatieve jeugdprogramma ‘Het Klokhuis’. “Als dit lied iets mag betekenen, dan hoop ik dat het kinderen aanmoedigt om te denken: ‘ik mag er zijn, ik hoef mezelf niet kleiner te maken, ik mag vragen stellen én trots zijn’. Dat zou voor mij de grootste winst zijn”, verklaart Terborg.
“We wilden iets maken dat kinderen niet alleen laat herdenken, maar ook versterkt; iets dat hen aanspreekt in hun kracht, in hun dromen, in hun recht op ruimte”Glynis Terborg
Ouders en zoon klankbord
Voor haar gaat het lied over veel meer dan herdenken. “Het gaat over veerkracht en jezelf vieren. Over trots zijn op wie je bent, zonder toestemming te vragen om te bestaan. We wilden iets maken dat kinderen niet alleen laat herdenken, maar ook versterkt; iets dat hen aanspreekt in hun kracht, in hun dromen, in hun recht op ruimte. De tekst stelt vragen, maar biedt ook hoop.”
De samenwerking met haar zoon gaf het schrijfproces een bijzondere dynamiek. “Mijn bewondering voor Desai als schrijver groeide. Tijdens het schrijven heb ik ook meer inzicht gekregen in zijn manier van denken, zijn kritische blik en zijn oog voor detail. Het heeft mijn bewondering voor zijn schrijverschap vergroot.”
Terborg zei dat het “mooi en goed” was om met hem te schrijven. “We dachten samen na over hoe je iets precies en eerlijk zegt. Tegelijk merkte ik ook hoeveel verschil er zit tussen mijn generatie en de zijne. Desai is sterk gericht op het hier en nu, op wat nú nodig is. En juist daarin vonden we een raakvlak: dat je jezelf tot de norm maakt en niet de ander; ook al probeert de maatschappij je daar bewust of onbewust vaak van af te brengen.”
Ook haar ouders leverden waardevolle inzichten voor de tekst. “Vóór het schrijven heb ik hen gevraagd hoe zij naar dit onderwerp kijken, wat ze hebben meegemaakt en wat zij belangrijk vinden dat blijft bestaan. Dat heeft het lied geworteld in drie generaties; ieder met hun eigen perspectief, hun eigen stem. En dan is er nog de expertise van Jurrian van Dongen, die met zijn ervaring als schrijver de tekst meer dan aanscherpte. Die combinatie maakt dit tot een gelaagd lied: persoonlijk, historisch en actueel tegelijk.”
Nominatie
Terborg onthult eerlijk tegenover de Ware Tijd dat ze eigenlijk het lied helemaal niet wilde schrijven toen de redactie van ‘Het Klokhuis’ haar benaderde. “Ik vier al jaren geen Ketikoti en dacht: ‘waarom zou je vieren dat je iets terug hebt gekregen wat je nooit had mogen worden afgenomen?’ Het voelt simpel gezegd alsof iemand bij je inbreekt en jij hem na jaren vechten op je blote knieën moet danken als je je gestolen spullen terugkrijgt. Die gedachte zat diep. En bovendien: ‘er is nog steeds zoveel ongelijkheid, wat valt er dan precies te vieren?’” verklaart Terborg.
Maar juist dankzij de samenwerking met haar zoon en Van Dongen werd het lied meer dan een herdenking alleen. “Dankzij onze unieke samenwerking kreeg het nummer de ruimte om meer te zijn dan alleen een herdenking of viering. We hebben het ongemak, de vragen én de trots willen vangen in één tekst.”
‘Keti Koti’ is genomineerd voor de Willem Wilminkprijs voor het beste kinderlied 2025 van Nederland. Het wordt gezongen door Joy Wielkens met muziek van Remko Rijpkema.
De jury schrijft: “Dit lied is genomineerd omdat het op een indrukwekkende manier een complex en pijnlijk thema toegankelijk maakt voor kinderen, met een mix van verdriet en strijdbaarheid.”
Dat juist haar lied is genomineerd, voelt voor Terborg als erkenning. “Dat deze kant van het verhaal wordt gehoord, ook door jonge generaties, vind ik belangrijk.” De uitslag is op 14 april.
- Voorwaarts schiet er half dozijn in tegen Broki..
- Regering wacht uitspraak betreffende rehabilitatie van wege…..
- Mathoera: “Ons beleid is gebaseerd op cijfers, niet op emot…..
- Meer dan 600 paspoorten gestolen bij inbraak CBB..
- NDP: Dubbele moraal binnen de VHP..
- VZS verrast Lyzecks in tweedeklasse volleybalfinale..
- Onderwijs- en Beroepenbeurs moet relatie onderwijs en arbei…..
- Opening mini kunstgrasveld te Moengotapoe..
- Voetbalruzie uit 2019 mondt uit in zes jaar durende wraakac…..
- Drukproces 401.000 oproepingskaarten begonnen..
- Drukproces oproepingskaarten voor verkiezingen officieel ge…..
- Spelers Inter Wanica komen niet opdagen tegen Robinhood..
- LVV en FAO binden strijd aan tegen fruit- en groenteplagen..
- Mandaat Anti-Corruptie Commissie verlengd; nieuwe od’…..
- OKB eist maatregelen tegen Wendy Jap A Joe..
- Kandidaten A20-lijst presenteren zich publiekelijk..
- SCUA luidt noodklok over geweld tegen Chinese gemeenschap..
- Condor en Yelyco in U19-meisjes volleybalfinale..
- Laptop, paspoorten en paspoortaanvragen verdwenen bij inbra…..
- Regering kent ambtenaren tijdelijke uitkering toe van SRD 1…..
- Regering geeft ambtenaren SRD 1.500 in april en mei..