door Audry Wajwakana
PARAMARIBO — “Modeontwerpers in Suriname krijgen niet altijd de erkenning die ze verdienen. Vaak werken ze individueel en ontbreekt het aan zichtbaarheid en begeleiding.” Dit stelt modetechnoloog Veronica Brunswijk vast in gesprek met de Ware Tijd.
Ze is met vakantie in Suriname, maar wel met een bijzondere missie. Zaterdag organiseert ze aan de Fred Derbystraat 123, een fashion photoshoot waarin ontwerpen van Surinaamse modeontwerpers centraal staan.
“Als we samenwerken en een structuur opzetten waar kennis en expertise worden doorgegeven, kunnen we als Surinaamse mode-industrie echt doorbreken”
Als eerste Surinaamse modetechnoloog wilde ze iets terugdoen voor de lokale mode-industrie. Zo ontstond het idee om ontwerpers uit te dagen binnen een week een creatie te ontwerpen en te presenteren. De ‘Designers short notice challenge’, die Brunswijk beschouwt als teruggeven aan haar geboorteland, heeft als doel lokaal modetalent stimuleren en in de schijnwerpers zetten.
Breder platform
Het project, een samenwerking tussen Denn Model Agency, Annette Bijman van Dekus en Brunswijk, dat inmiddels een maand loopt, richt zich op kwaliteit in plaats van kwantiteit. “We zijn bewust gestart met een groep van negen ontwerpers. Het is geen wedstrijd, maar een kans om hun talenten te tonen. Goede presentatie is essentieel, want als je werk niet goed in beeld wordt gebracht, ziet men niet wat je hebt gecreëerd”, benadrukt Brunswijk.
Op een oproep via sociale media hebben negen mensen zich aangemeld. Zij kregen slechts een week om hun creatie te realiseren. De ontwerpen worden zaterdag gegrafeerd, waarbij modellen en ontwerpers samenkomen om hun werk te presenteren. “Na een week worden de ’s geplaatst op sociale media. Zo maken we gebruik van technologie om Surinaamse mode een breder platform te geven.”
Creativiteit en duurzaamheid
Bij het ontwerpen kregen de deelnemers veel vrijheid, al waren er enkele richtlijnen. “Ze mochten iets maken wat ze leuk vinden, maar creativiteit en duurzaamheid stonden centraal”, legt Brunswijk uit.
Wat betreft internationale kansen kijkt het project niet direct naar Parijs of Milaan, maar eerder naar België, waar jaarlijks een ‘Fashion & Art Expo’ wordt georganiseerd. “En dat is één van de netwerken waar we deze ontwerpers willen presenteren. Parijs en Italië zijn zeker doelen voor de toekomst, maar we willen geen loze beloftes doen. België is haalbaar, want daar woon ik zelf en daar hebben we al connecties”, verklaart Brunswijk.
Voor haar is dit initiatief de eerste stap naar een groter platform voor Surinaamse modeontwerpers. “Dit is eigenlijk een pilot. Het uiteindelijke doel is een solide platform creëren voor ontwerpers en andere creatieve makers in Suriname. Er is dringend behoefte aan een centrale plek waar modeontwerpers samenkomen, kennis delen en begeleid worden. Er zijn ontwerpers met veel ervaring en anderen die nog aan het begin van hun carrière staan. Als we samenwerken en een structuur opzetten waar kennis en expertise worden doorgegeven, kunnen we als Surinaamse mode-industrie echt doorbreken.”
Scholing
Brunswijk is vorig jaar als modetechnoloog in België afgestudeerd. “Het is een studie waarin je wordt opgeleid om met geavanceerde computerprogramma’s ontwerpen te maken en vervolgens te realiseren.” Het is een breed vakgebied dat niet alleen draait om ontwerpen, maar ook om materialenkennis, duurzaamheid en de samenhang tussen mode en kunst.
Op sociale media, zoals Facebook, zijn er veel creatievelingen die kleding, tassen en schoenen maken en zichzelf ontwerper noemen. Maar is iedereen die iets ontwerpt ook een modeontwerper? “Dat is een persoonlijke keuze”, stelt Brunswijk. “Uiteindelijk draait het om kwaliteit en presentatie. Wat je maakt en hoe je het presenteert, bepaalt of je als modeontwerper wordt erkend.”
Er zijn volgens haar verschillende fases waarin zo iemand moet doorgroeien. “Je moet bijscholing volgen, materiaalkennis opdoen en leren hoe je je producten professioneel afwerkt. Met de juiste begeleiding kan je jezelf verder ontwikkelen.”
Talent alleen is niet genoeg. Begeleiding en bijscholing zijn essentieel. “Toen ik als modeontwerpster begon, wist ik niet eens hoe ik met een naaimachine moest werken”, deelt Brunswijk haar eigen ervaring. “Ik begon met het maken van tassen en schoenen, iets wat ik leerde tijdens een reis naar Nigeria. Maar ik had geen materiaalkennis. Omdat ik mijn vak serieus nam, ben ik me gaan bijscholen. Die extra kennis en ervaring hebben me gevormd tot een volwaardige modeontwerpster en modetechnoloog. Het was niet alleen talent, maar vooral doorzettingsvermogen en educatie.”
Veronica Brunswijk (derde vanuit rechts) samen met Surinaamse modeontwerpers en modellen bij de start van de ‘designers short notice challenge’. [: privécollectie]
- Antoin Aron (69) Groningen Saramacca 26-1-2025..
- Antoin Roy Aron (69) Groningen – Saramacca 26-1-2025..
- Trump: Canada, Mexico en China kunnen niets doen om tarieve…..
- Meteodienst: Lichte tot matige buien in binnenland..
- ‘Bigi Boy’ waarschuwt Pavlovich..
- NDP ontkent speculaties over samenwerking met VHP..
- Elektrificatie transportsector kans voor afname uitstoot br…..
- Tsang kritisch over royement bij terugroeping..
- Weinig kans voor initiatiefwet ‘Landelijk Stembureau&…..
- Plantgezondheid versterkt met Nederlandse expertise..
- EZ en AdeKUS werken aan Innovatie Centrum en FabLab..
- Modetechnoloog zet lokaal modetalent in de schijnwerpers..
- Volksgezondheid doneert medische hulpmiddelen aan RGD en Me…..
- Anupkumar Moti vermoord..
- Diagnostiek trainingen voor inspecteurs om controle van pla…..
- VHP Gendercommissie wil meer vrouwelijke participatie in po…..
- Eerstelijnszorg krijgt impuls, medische verbruiksartikelen …..
- Pilot minOWC vervolgstudie kinderen met gehoorbeperking..
- Ketura Margaret aast op volleybalkampioenschap in Griekenla…..
- EZ en AdeKUS bundelen krachten voor Innovatie Centrum Surin…..
- Leerlingen met gehoorbeperking krijgen kans verder te stude…..