Minister Raghoebarsing noemde zichzelf onlangs in De Nationale Assemblee een gast, maar niet ondergeschikt aan de assembleeleden van de NDP-fractie. Hij sprak het lid Melvin Bouva aan in jij-vorm, in de Surinaamse taal en met denigrerende insinuaties betreffende diens verstandelijk begrip van de materie die de minister van Financiën en Planning aan het belichten was. Uit deze hoogmoed en neerbuigende houding blijkt, wat al maanden matig bedekt wordt: dat de façade van een pure technocraat, wars van partijpolitiek, niet meer is of kan zijn dan dat.
De minister heeft het meeste aantal jaren in functie en in partijlidmaatschap van ieder ander lid van de regering. Zijn familie is in een symbiose met zowel staatsbedrijven als conglomeraten die profiteren van grote uitgaven door de staat of van de tweede- en derdelijnsdoorstroom van bedrijven die profiteren van grote uitgaven door de staat. Maar de minister heeft feitelijk en juridisch ook ongelijk. De president is volgens de grondwet, verantwoording verschuldigd aan De Nationale Assemblee. De president leidt de raad van ministers en beslist over hun be-noeming en hun ontslag. De rangschikking is dus vrij rechtstreeks van De Nationale Assemblee en diens leden, naar de ministers, die een echelon onder de president plaatsnemen in ons stelsel.
Raghoebarsing weigert complete openheid van zaken te geven betreffende de governmenttake en hij bedient zich al weken van twee argumenten. Hij meent dat de materie te complex is. Hij meent ook dat de materie te politiek gevoelig is. Zo lang alleen de uitvoerende macht over die informatie beschikt, kan dat niet beoordeeld worden. En zo lang het niet beoordeeld kan worden, kan de uitvoerende macht blijven slurpen van een milkshake waarvan hij niemand toestaat te controleren of dat zo hoort. De houding van Raghoebarsing is ongrondwettelijk en onjuist. Als de materie te complex is, heeft De Nationale Assemblee zowel het recht als de bevoegdheid, zich door deskundigen, zij het marktanalisten of fiscalisten, te laten ondersteunen. Politieke gevoeligheid bestaat als reden voor geheimhouding niet. Maar als Raghoebarsing, zoals zowel Bouterse als Santokhi eerder gedaan hebben, het fenomeen van staatsgeheimen op grond van veiligheid wil oprekken om De Nationale Assemblee in het geheim te informeren, heeft hij de mogelijkheid tot een besloten vergadering. Wat waarschijnlijk bedekt wordt, zijn twee zaken, namelijk het niet kunnen verklaren van rekenverschillen die de NDP-fractie belicht heeft. En het niet kunnen verklaren van het heffen van zowel government take als BTW, omdat dat het dubbel belasten, oftewel belasting over belasting innen betreft, wat wereldwijd illegaal is.
De staat Suriname zou met het laatste – burgers voor maanden benadelen – restitutie verschuldigd zijn, terwijl zowel Raghoebarsing als belastingautoriteiten met zowel persoonlijke aansprakelijkheid als strafrechtelijke vervolging vanwege misbruik van bevoegdheid, rekening zouden moeten houden. Het argument dat geen persoonlijk voordeel genoten is, heeft Van Trikt en Hoefdraad niet kunnen redden en zou ook voor Raghoebarsing en gelieerden, geen enkele rechtvaardiging betekenen. De realiteit is dat als één van beide feiten naar buiten komt met bewijzen, er een schandaal van het format van kasreserve aan de orde is. De NDP-fractie weet dat. En de NDP-fractie heeft middelen ter handen. Maar de NDP-fractie wenst, meer dan transparantie, een beeld van confrontatie. Zij weten heel goed dat hun achterban niet zit te wachten op een vernietigend deskundigenrapport of op een terechtwijzing door een internationale rechtsinstantie. Zij willen een hakkelende, stotterende minister door het stof zien kruipen op het nationaal podium. Maar daarmee bespelen ze de kaarten en niet de man. Zij kennen de lange adem niet van iemand die zich drie decennia lang staande heeft gehouden in een omgeving rijk aan Lachmons, Sardjoes en Santokhi’s. De minister is ondergeschikt aan De Nationale Assemblee. Maar zijn leermeester heeft hem de les van het buigend riet goed bijgebracht. En hij weet dat de NDP in geen enkele positie is om op dit moment de weergoden te bezweren.
A.A.
The post ONDERGESCHIKT OF NIET? ..
- LEUGENS EN BEDROG..
- C-47 bestaat 55 jaar..
- Baarmoederhalskanker kan worden voorkomen..
- Beta..
- Snelheid en paraatheid getest tijdens speedmars KPS..
- Suriname sterk door liefde voor land en generaties die volg…..
- Kiezerslijsten vanaf dinsdag ter inzage..
- OVERHEIDSZORG VOOR MONUMENTEN SCHIET TEKORT..
- HOOP EN RISICO’S..
- Samuel hekelt rol van blakaman-leiders in Suriname: “We gun…..
- Lichaamsdelen man verspreid aangetroffen op wegdek..
- Clusterministers moet grondenrechtenvraagstuk begeleiden..
- Liefdesdrama escaleert: ‘Rediman’ opent vuur op rivaal in P…..
- ONDERGESCHIKT OF NIET?..
- EBS heeft nieuwe technisch directeur..
- Rusland lapt Amerikaanse sancties aan laars..
- De rol van verhalen: waarom het volk zijn held bepaalt..
- Meer middelen nodig voor onderwijs binnenland..
- Lijsttrekker Somohardjo: 1.250 huizen in Nickerie bezocht..
- Nederlandse rockband brengt nummer uit over Decembermoorden…..
- Waardering Indiase diaspora tijdens Pravasi Bharatiya Divas..