Guyana weigerde eind jaren negentig het verzoek van Nederland om oud-president Desi Bouterse te arresteren, omdat dit niet in het belang van het land zou zijn geweest, schrijft de voormalige Guyanese minister van Buitenlandse Zaken, Clement Rohee, in zijn memoires.
“Ik heb het verzoek afgewezen omdat we ten eerste niet beschikten over een officieel arrestatiebevel voor Bouterse; ten tweede zou een dergelijke stap schadelijk zijn geweest voor de relaties tussen Guyana en Suriname; en ten derde had het ernstige gevolgen kunnen hebben voor de grote Guyanese gemeenschap in het buurland,” schrijft hij in zijn boek My Story My Song.
Rohee verklaarde dat het verzoek ergens tussen 1993 en 1997 werd ingediend door de toenmalige niet-residerende Nederlandse ambassadeur, gevestigd in Suriname, tijdens een beleefdheidsbezoek aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. “De ambassadeur wilde dat de Guyanese regering uitvoering gaf aan het arrestatiebevel door Bouterse te arresteren tijdens een tussenstop op onze internationale luchthaven in Timehri, waar de Nederlandse autoriteiten een vliegtuig zouden klaar hebben staan om hem naar Nederland te brengen,” aldus Rohee in zijn boek.
Aan Demerara Waves Online News vertelde hij dat de Nederlandse gezant destijds had gezegd dat Bouterse werd gezocht voor vermeende mensenrechtenschendingen.
Bouterse werd in 1999 in Nederland bij verstek veroordeeld voor drugshandel en er werd een arrestatiebevel uitgevaardigd. Ondanks dit werd hij in 2010 tot president van Suriname gekozen en reisde hij vrijelijk om deel te nemen aan vele internationale en regionale conferenties.
Bouterse had goede betrekkingen met de toenmalige hooggeplaatste functionarissen van de People’s Progressive Party (PPP) en het People’s National Congress. Voormalig PPP-secretaris-generaal Donald Ramotar en voormalig minister van Staat in de PNCR-geleide coalitie, gepensioneerd luitenant-kolonel Joseph Harmon, reisden zaterdag naar Suriname om hun laatste eer aan Bouterse te bewijzen.
- Anieta Hermien Uiterloo-de Vries..
- Grot Harvey Ricardo..
- Gisela Willemine Bernadette Klaiber..
- ECD neemt knoflook in beslag wegens prijsopdrijving..
- Ramadhin wil correct overzicht achterlaten voor opvolger..
- Spong: OM is vrij de gegevens van obductie Bouterse beken…..
- ECD sluit weer winkels wegens prijsopdrijving..
- Lange arm..
- Spong: “Nabestaanden van Bouterse hebben weinig reden tot k…..
- Families en toeristen brengen virussen uit Nederland..
- MinOWC bekroont vijf ‘medewerkers van het jaar’..
- Dertien Cubaanse soldaten vermist na explosies in munitiede…..
- ECD sluit supermarkten voor prijsopdrijving..
- Afgenomen vertrouwen..
- Nederland draagt 5 miljoen euro bij aan Surinaams Productie…..
- Kabinet van de President biedt Huize Ashiana verdere onders…..
- Eerste persoon besmet met vogelgriep in Louisiana overleden..
- De Surinaamse Effectenbeurs (2)..
- Vrienden van Suriname laden eerste container met hulpgoeder…..
- President Santokhi opent nieuwe waterinstallatie in Pelelu …..
- Moni Karta blijft groot probleem..