DEN HAAG – Het Nederlandse blad De Telegraaf meldt op basis van geheime notulen dat Nederland in de maag zat met Bouterse. ‘Suriname is narcostaat met corrupt regime’, kopt dit blad in een speciaal artikel.
Volgens De Telegraaf had Desi Bouterse in 1999, zelfs nadat hij formeel niet meer aan de macht was in Suriname, nog steeds invloed op het Nederlandse beleid ten aanzien van de voormalige kolonie. “Geheime notulen van de ministerraad uit die periode zijn onlangs openbaar gemaakt en onthullen spanningen tussen bewindslieden over de relaties met Suriname. Toenmaligminister Herfkens uitte kritische opmerkingen over het regime in Suriname, wat leidde tot interne kritiek van haar collega’s. Terwijl sommige ministers voorstander waren van een heropening van de dialoog met Suriname, waren anderen bezorgd over Bouterses blijvende invloed, ondanks zijn formele afstand van de macht. Bij de besprekingen speelde ook de dreiging van het vervallen van een luchtvaartverdrag met Suriname een rol, wat gevolgen zou hebben voor de verbinding tussen Nederland en de Surinaamse gemeenschap. Minister Netelenbos benadrukte het belang van een open dialoog, vooral in het licht van de historische context, zoals de SLM-ramp in 1989. Bovendien blijkt uit de notulen datSurinames president Venetiaan druk uitoefende op Nederland om de banden te verbeteren, wellicht met het oog op zijn eigen politieke toekomst.”
Het dagblad benadrukt dat de stukken illustreren hoe Bouterse, ondanks zijn informele positie, nog steeds een cruciale speler was in de politieke dynamiek van Suriname en de relaties met Nederland. In 1999 zei de toenmalig Surinaamse vicepresident Pertab Radhakishun in een interview met de Volkskrant dat minister Herfkens van Ontwikkelingssamenwerking “een bezoedeling” vormt van Nederland. “Het Nederlandse kabinet heeft het bovendien maar te accepteren als de wegens drugshandel veroordeelde ex-legerleider Desi Bouterse volgend jaar wordt gekozen tot president.” (Wat overigens pas in 2010 gebeurde.) De vicepresident zei nog dat minister Herfkens een sta in de weg was voor verbetering van de betrekkingen tussen beide landen.
…[+]
- Argentijnse politie zoekt naam van Nederlands/Surinaamse dr…..
- Oud-president van Guyana roept op tot verwijdering van Isra…..
- Amerikaanse ambassade gesloten op 9 januari wegens national…..
- Janiek Pomba 4e keer winnaar Bigi Broki 10K snelloop..
- Overwegend bewolkt met momenten van zonneschijn..
- Read: vakbeweging moet zich verzetten tegen mensen met twee…..
- Excessive alcohol consumption among youth during Owru Yari..
- SZF Director Harkisoen: “We do not pay for medical referral…..
- Deel aannemers vuilophaal legt werk neer vanwege betalingsa…..
- Paus benoemt eerste vrouw op toppositie in Vaticaan..
- The return of Mister Lasmibalsing: Jörgen Raymann captivate…..
- Canada: Trudeau treedt na negen jaar af als premier..
- Worstverkoper na woordenwisseling met klant onder bedreigin…..
- Wetsvoorstel ingediend om president, vicepresident en minis…..
- Jeugdzaken KPS zet nieuwe banners in tijdens voorlichtingss…..
- Jongeren Matawai eisen betrokkenheid en ontwikkeling in eig…..
- Van der San: “Leaders are mediocre and narrow-minded”..
- Statistische informatie agrarische sector wordt na zestien …..
- ONLINE BEKENDMAKING_ Werkzaamheden damwanden..
- STOP de GENOCIDE & SCHOLASTICIDE in GAZA...
- Fireworks period ends with 6 injuries..