PARAMARIBO — De olieproductie in Guyana die eind 2019 begon, heeft de zoveelste mijlpaal bereikt. ExxonMobil Guyana maakte bekend dat de mijlpaal van vijfhonderd miljoen geproduceerde vaten aardolie is bereikt. De output is afkomstig van drie Stabroek Block-projecten – Liza 1, Liza 2 en Payara – in minder dan vijf jaar.
Exxon zei dat de drie projecten gemiddeld 650.000 vaten per dag produceren. “Ons ongeëvenaarde succes bij het ontwikkelen van Guyana’s oliebronnen in een toonaangevend tempo, kosten en milieuprestaties is gebaseerd op nauwe samenwerking met de regering van Guyana, evenals onze mede-ondernemers, leveranciers en aannemers. We blijven toegewijd aan Guyana voor de lange termijn en kijken ernaar uit om te blijven leveren voor het land”, stelde Alistair Routlegde, de president van het bedrijf.
“We blijven toegewijd aan Guyana voor de lange termijn en kijken ernaar uit om te blijven leveren voor het land”
Toegezegde investeringen om meerdere olieprojecten voor de kust van Guyana te ontwikkelen bedragen bijna 55 miljard US dollar. De toezeggingen moeten resulteren in een geïnstalleerde productiecapaciteit van 1,3 miljoen vaten per dag tegen het einde van 2027. Er is ook een aanzienlijk opwaarts potentieel vanwege Exxons strategie van productie-optimalisatie door middel van debottlenecking. Dit mechanisme heeft tot nu toe geresulteerd in een extra capaciteit van honderdduizend vaten per dag boven de nominale niveaus.
ExxonMobil Guyana Limited is de operator en heeft een belang van 45 procent in het Stabroek Block, Hess Guyana Exploration Ltd van 30 procent en CNOOC Petroleum Guyana Limited van 25 procent. Olieproductie zal tientallen miljarden dollars aan inkomsten en aanzienlijke economische ontwikkeling voor Guyana genereren, aldus Exxon.
Sinds de eerste productie in december 2019 is er meer dan 5,4 miljard US dollar aan olie-inkomsten en royalty’s gestort in het Natural Resource Fund van het land. Meer dan zesduizend Guyanezen ondersteunen de activiteiten van het Stabroek-blok, wat bijna 70 procent van de lokale beroepsbevolking van de industrie is.
De oliehausse heeft van Guyana het snelst groeiende land ter wereld gemaakt. Naast directe inkomsten profiteert het van lokale content en golven van investeringsinteresse in andere sectoren die werden aangewakkerd door de olie-overvloed. SBM Offshore is de bouwer en exploitant van de FPSO’s die momenteel voor de kust van Guyana opereren.
- Jones: “Minister LVV door rijstboeren gezien als grootse op…..
- Veiligheidsgevoel moet omhoog: criminele bendes zullen inge…..
- Harold Glen Nijbroek..
- Minister Nurmohamed: “Oil en gas gaan Nickerie veranderen…..
- Tropische storm Sara teistert Midden-Amerika met stortregen…..
- Wereldbank lanceert Suriname-landenstrategie voor armoedebe…..
- Extra geld nodig om loonsverhogingen ambtenaren te betalen..
- Loon- en salarisaanpassingen reden suppletoire begroting 20…..
- Uitspraak in strafzaak Saya en medeverdachten..
- 𝙒𝙞𝙟𝙯𝙞𝙜𝙞𝙣𝙜 𝙩𝙚𝙡𝙚𝙛𝙤𝙤𝙣𝙣𝙪𝙢𝙢𝙚𝙧 𝙖𝙖𝙣𝙜𝙞𝙛𝙩𝙚𝙙𝙞𝙚𝙣𝙨𝙩 𝙥𝙤𝙡𝙞𝙩𝙞𝙚𝙗𝙪𝙧𝙚𝙖𝙪 𝙒𝙖𝙡𝙙𝙚…..
- Econoom Winston Wirth (67) heengegaan..
- Beroepsonderwijs in Suriname gaat op de operatietafel..
- Diesel bestemd voor Wakaypompen ‘verdampt’..
- Dan suma law?..
- Strafzaak Pikin Saron uitgesteld: Inheemse gemeenschap tele…..
- Olieproductie Guyana bereikt mijlpaal van half miljard vate…..
- Natio rekent op twaalfde man tegen Canada..
- Nederlandse regering kan vallen over aanpak geweld in Amste…..
- Parmessar uit kritiek op falend financieel en monetair bele…..
- Enkele LBO-scholen worden voor AVO ingezet..
- ECD sluit ondernemingen in Flora en omgeving..