Raghoebarsing: ‘Geen ingrijpende economische herstelmaatregelen meer’

Tekst en beeld Ivan Cairo
PARAMARIBO — Het door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ondersteunde economisch herstelprogramma eindigt in maart 2025. Alle voor de burgers pijnlijke maatregelen zijn al doorgevoerd. “Er komen geen nieuwe maatregelen. Alle beleidsmaatregelen zijn al getroffen. Het gaat nu vooral om handhaving van die beleidsmaatregelen”, zegt minister Stanley Raghoebarsing  van Financiën en Planning in gesprek met de Ware Tijd en Times of Suriname.

De regering moet ervoor zorgen dat ze worden uitgevoerd zoals met het IMF is overeengekomen. Tussen nu en maart 2025 ziet hij geen issues die een goede afronding van het programma zouden kunnen torpederen. “Ik kijk met heel goede gevoelens naar het einde van het programma.”

“Wij hebben de EBS-inkomsten ook echt nodig anders komt ons sociaal programma of de hele begroting in gevaar en dat willen we niet”

Toen drie jaar geleden met het herstelprogramma werd begonnen, waren er twintig pagina’s aan maatregelen die moesten worden doorgevoerd. “Die zijn allemaal getroffen. We hebben nu een halve pagina over aan maatregelen die nog moeten worden genomen”, aldus de bewindsman.
Saldo bijgesteld
Eén van de belangrijke doelen, het primaire saldo – het verschil tussen de inkomsten van een overheid en de niet-rente-uitgaven – is op verzoek van president Chandrikapersad Santokhi om meer ruimte voor overheidsuitgaven naar beneden bijgesteld door het IMF. Anderhalf jaar geleden was de voorwaarde van het IMF dat het primaire saldo 3,5 procent van de begroting moest zijn. Na het verzoek van het staatshoofd werd dit gebracht naar 1,7 procent.
Voor de begroting 2025 is ook afgeweken van de eis van 3,5 procent. Het IMF stelt dat het primaire saldo 2,7 procent moet zijn. “Dan ontstaat er wat ruimte voor iets meer uitgaven, maar daar kunnen ook wat nadere afspraken uit volgen”, verklaart Raghoebarsing.
Afdrachten EBS
Eén van de pijnpunten op dit moment zijn de afdrachten van de extra energie inkomsten van de Energiebedrijven Suriname (EBS) aan de overheid. De minister benadrukt dat er bij de overmakingen door de EBS nog wat hobbels zijn. De volledige bedragen, zoals de regering die verwachtte, blijven uit.
Raghoebarsing: “Er is ergens een probleem in hun cashflow van inkomsten en uitgaven, dat moet worden uitgezocht. Wij hebben die inkomsten ook echt nodig anders komt ons sociaal programma of de hele begroting in gevaar en dat willen we niet.” De bewindsman heeft niet de indruk dat er onwil of tegenwerking is bij de EBS om de middelen volledig af te dragen.
De aangepaste Anticorruptiewet moet uiterlijk februari 2025 in orde zijn en worden goedgekeurd door het parlement.
‘Dubbele’ missie
De achtste evaluatie van de uitvoering van het economisch herstelprogramma heeft de afgelopen dagen plaatsgevonden. Daartoe vertoefde een missie van het IMF in Paramaribo, samen met IMF-functionarissen die gelijktijdig de reguliere Artikel IV-missie hebben uitgevoerd. Deze reguliere evaluatie was na aanvang van het herstelprogramma geparkeerd.
Raghoebarsing hoopt dat ook de achtste review succesvol wordt afgesloten met de goedkeuring van de IMF-directie die daarover in december een besluit neemt. In februari volgend jaar vindt de laatste evaluatie plaats, waarna het programma wordt beëindigd. Hopelijk met een einde “waarbij alle targets zijn gehaald”. Aan het einde van het IMF-evaluatiebezoek hielden hij, IMF-uitvoerend directeur André Roncaglia, IMF-missieleider Anastasia Guscina en governor Maurice Roemer van de Centrale Bank van Suriname dinsdag een persconferentie om de laatste stand van zaken omtrent de uitvoering van het herstelprogramma te presenteren.