SLECHTE OLIE DEAL

Om het scheve karakter van de deal van ExxonMobil met Guyana voor 2023 te onderstrepen, moest de regering van Guyana (GoG) intussen het gecombineerde bedrag van 306 miljard dollar aan inkomstenbelastingen betalen voor ExxonMobil Guyana Limited en zijn Stabroek Block-partners, Hess en CNOOC, aldus de gecontroleerde jaarrekeningen van de bedrijven, terwijl Guyana in dezelfde periode 336 miljard dollar aan zijn olie verdiende.
Deze regeling waarbij de regering vorig jaar bijna hetzelfde bedrag aan belastingen betaalde als zij aan olie verdiende voor de oliemaatschappijen, is het resultaat van de Production Sharing Agreement (PSA) uit 2016 die de vorige coalitieregering met de Amerikaanse oliemaatschappij ondertekende. Exxon is de exploitant van het Stabroek Block, met een belang van 45%, Hess Guyana Exploration Ltd. heeft een belang van 30% en China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) Petroleum Guyana Limited heeft een belang van 25%. Vorig jaar verdienden de drie bedrijven USD 1,3 miljard aan winst – geheel belastingvrij in Guyana. Hoewel Exxon, Hess en CNOOC echter geen belasting hoeven te betalen, bepaalt het oliecontract van 2016 dat de belastingen door de regering aan de Guyana Revenue Authority (GRA) moeten worden betaald uit haar aandeel in de oliewinst.
Volgens de PSA mogen de Stabroek Block-partners 75% van de geproduceerde olie terugwinnen om hun investeringskosten terug te verdienen. De resterende 25% wordt beschouwd als winst, die wordt verdeeld tussen Guyana en het Stabroek Block-consortium, wat elk 12,5% oplevert. Het consortium betaalt echter een royalty van 2% van zijn aandeel aan Guyana. Van zijn 14,5% moet Guyana vervolgens belasting betalen voor de oliemaatschappijen.
Met name de bepaling van het Stabroek Block-contract, dat Exxon en zijn dochterondernemingen een belastingvrije rit in Guyana geeft, heeft zowel lokaal als internationaal kritiek gekregen. Het contract bepaalt in artikel 15.1 dat de contractant (ExxonMobil Guyana Limited) en zijn dochter-ondernemingen niet onderworpen zullen zijn aan belastingen, belasting over de toegevoegde waarde, accijnzen, vergoedingen, heffingen of heffingen met betrekking tot inkomsten uit aardolie activiteiten. eigendommen of transacties, behalve zoals gespecificeerd in de overeenkomst.
In artikel 15.4 wordt verder vermeld dat het bedrag dat overeenkomt met de door het bedrijf verschuldigde belastingen door de minister die verantwoordelijk is voor Petroleum zal worden betaald aan de commissaris-generaal van de GRA. Opgemerkt moet worden dat het contract ook de afgifte van een ontvangstbewijs aan ExxonMobil toestaat, waaruit blijkt dat het aan de lokale belastingvereisten heeft voldaan om de last van dubbele belastingheffing te voorkomen. Artikel 15.5 van het contract stelt: “Binnen honderdtachtig (180) dagen na het einde van elk belastingjaar zal de minister aan de contractant de juiste belastingcertificaten verstrekken op naam van de Contractant, afkomstig van de commissaris-generaal van de Guyana Revenue Authority, waaruit de betaling blijkt van de inkomstenbelasting van de opdrachtnemer op grond van de Wet Inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting op grond van de Wet op de Vennootschapsbelasting. Op deze attesten wordt het belastingbedrag vermeld dat individueel is betaald namens de contractant of partijen waaruit de contractant bestaat, en andere voor dergelijke attesten gebruikelijke gegevens.”
De door Irfaan Ali geleide regering heeft expliciet verklaard dat vanwege de heiligheid van het contract, de PSA van 2016 van kracht zal blijven, ondanks dat de deal als ‘scheef’ wordt bestempeld. Vorig jaar herhaalde president Ali tijdens een interview met Gideon Long, senior journalist van de British Broadcasting Corporation (BBC), het standpunt van zijn regering om niet opnieuw te onderhandelen over de ‘scheve’ Exxon-deal. President Ali zei: “Nou, ik zou absoluut zeggen dat we niet de beste deals hadden; Exxon had een goede deal getekend door de laatste regering.” Ali benadrukte vervolgens dat de heiligheid van contracten “zeer belangrijk” is voor zijn regering, en voegde eraan toe: “en daar kunnen we niet op terugkomen.”
De langetermijnstrategie van de Brits- en Amerikaanse oriëntatie is een lijnrechte commitment aan het handels- en belangenblok dat toegang beheerst tot onder meer compliance systemen, automatisering en luchtvaart infrastructuur. Het alternatief voor Guyana zou zijn om de lijn van bijvoorbeeld Venezuela te vormen en in moeilijk vaarwater terecht te komen met de partners achter de grote oliemaatschappijen. De financieel en fiscale aderlating, plaatst haar in een netwerk als de primaire partner van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten in de regio: de ontwikkelingsstrategie die onder meer Zuid-Korea, Singapore, Saudi-Arabië en Israël decennialang absoluut geen windeieren gelegd heeft. Wanneer wij het feit erbij betrekken, dat local content  regelgeving die de CARICOM beginselen vertrapt, ongestoord door landen als Suriname, Trinidad en Jamaica, voor zoete koek geslikt wordt, onthult zich dat Guyana een lange termijn uitkijk gekozen heeft, als het om gebruik van olie-inkomsten en zelfs het inleveren daarvan, gaat.
The post SLECHTE OLIE DEAL ..