Patiëntenrechten

HET HELPEN VAN de zieke mens is in een ver verleden voortgekomen uit naastenliefde. Goedhartige mensen namen het op zich om anderen die ziek waren te helpen. De eed om als arts vooral eerst te helpen en dan pas te kijken naar de vergoeding lijkt die gedachte van naastenliefde te ondersteunen. Maar de barmhartige Samaritanen die er vroeger waren in de zorg zijn er niet meer. Zonder de goede en goed bedoelende specialisten en gezondheidswerkers een trap na te geven blijkt steeds meer dat het nu geld is, dat telt.
De Stichting Patientenplatform Suriname heeft een jaar lang onderzocht hoe het zit met de naleving van patiënten rechten in Suriname en was hogelijk verbaasd door het feit dat er daar eigenlijk weinig rekening mee wordt gehouden. En iedereen die naar het zorgsysteem van Suriname kijkt zou kunnen zien dat er iets niet klopt. Verzekeren tegen de kosten van ziekzijn is verplicht. Maar zodra er een probleem is, valt soms voor kortere en dan weer langere tijd hetgeen de verzekerde voor heeft betaald weg. Er is dan meestal een conflict tussen verzekeringsmaatschappijen en artsen waarbij de verzekerde die al heeft betaald de dupe wordt. Hoe staat het met het recht van de verzekeringsnemer dan? Daar praat niemand over.

Natuurlijk zijn niet alle specialisten geldwolven, maar bij betaling per patiënt spelen gelijk een aantal zaken

Toch hebben patiënten rechten en moeten gezondheidswerkers en dienstverleners in de sector zich daar bewust van zijn. Een simpel voorbeeld waar heel vaak over geklaagd wordt zijn de bomvolle wachtkamers van de medici. Het is geen ingewikkelde algebra om te berekenen hoeveel tijd de arts nodig zal hebben om een patiënt te behandelen en zo een afsprakenschema te maken. En toch zie je bij veel klinieken pontificaal staan dat de aanmeldtijd niet de behandeltijd is.
Er zijn patiënten die evenals de familie die hen ondersteunt een vrije dag moeten inplannen om naar de specialist te gaan. Waarom is het zo moeilijk om, uitzonderingen daargelaten, de patiënt een aanmeldtijd te geven waarbij die na een paar minuten behandeld kan worden. Een hele dag zitten op een poli van een specialist maakt mensen soms zieker dan ze zijn.
Maar wat alles compleet in een ander licht plaatst is het systeem van de betaling van specialisten per patiënt. Natuurlijk zijn niet alle specialisten geldwolven, maar bij betaling per patiënt spelen gelijk een aantal zaken. Een daarvan is het bepalen van het eigen inkomen op die manier en een andere is het tegenhouden van specialisten in spe omdat er dan meer artsen dan dezelfde financiële koek moeten delen.
Dit zijn dingen waar dringend naar gekeken moet worden. Ook omdat de ministers van Volksgezondheid vaker zelf ook arts of specialist zijn (geweest). En welke slager zou zijn eigen vlees nou afkeuren? Er is in ieder geval veel werk aan de winkel voor de stichting Patientenplatform Suriname.-.