Interne spanningen tussen kampen Harris en Biden verstoren samenwerking, volgens bronnen

Bronnen dicht bij het Witte Huis melden een aanhoudende breuk tussen president Joe Biden en zijn staf, en vicepresident Kamala Harris en haar staf. De spanningen zouden teruggaan naar de eerste weken na Harris’ nominatie door de Democratische Partij. De conflicten variëren van de vraag of Biden’s belangrijkste vertegenwoordigers op televisie moeten blijven verschijnen of dat ze vervangen moeten worden door nieuwe surrogaten van Harris, tot discussies over de vraag of Biden Harris’ boodschap ondermijnt.
Andere problemen betreffen klachten van Harris’ kamp dat het Witte Huis te traag heeft gehandeld bij het uitbreiden van haar personeel om de groeiende werklast aan te kunnen. Deze onthullingen kwamen naar voren in een nieuw rapport dat zondag door Axios werd gepubliceerd.
“Van de president tot aan de laagste niveaus weet iedereen hoe belangrijk de verkiezing is. We hadden altijd verwacht dat een aantal medewerkers zou willen overstappen van de regering naar de campagne voor de laatste fase,” vertelde een Witte Huis-functionaris aan Axios. Tegelijkertijd zou het Witte Huis echter gefrustreerd zijn over de strikte regels van Harris’ kamp omtrent wie en wanneer kan worden overgeplaatst naar haar kantoor, aldus andere bronnen binnen het Witte Huis tegen Fox News.
Daarnaast zouden medewerkers van Biden zich teleurgesteld hebben gevoeld na zijn terugtrekking uit de race, waardoor ze nu in de schaduw van de vicepresident moeten opereren, volgens bronnen. “Ze zitten te veel in hun emoties,” vertelde een Harris-bondgenoot dicht bij de campagne aan Axios.
Een voorbeeld van de slechte coördinatie tussen Biden en Harris werd vrijdag aangehaald. Biden hield toen onverwacht een persconferentie vanuit het Witte Huis om het Amerikaanse publiek te informeren over de hulpverlening na de recente orkanen. Tegelijkertijd was Harris aan het campagnevoeren in Michigan, wat leidde tot minder aandacht voor haar evenement. Biden zou die dag eigenlijk het land uit zijn, maar besloot thuis te blijven om de noodhulp rond de orkanen Milton en Helene te overzien.
De interne strijd hield daar niet op. Vorige week bekritiseerde Harris de gouverneur van Florida, Ron DeSantis, voor politieke spelletjes, nadat hij naar verluidt haar telefoontjes over hulp na de orkaan zou hebben genegeerd. Op dezelfde dag dat Biden in het buitenland zou zijn, ondermijnde hij echter Harris’ verhaal door de gouverneur te prijzen voor zijn werk en hem ‘coöperatief’ te noemen.
Bronnen binnen het Witte Huis vertelden Fox News dat Harris’ kritiek op DeSantis een “domme zet” was. Biden’s team zou van mening zijn dat het alles heeft gedaan om Harris kansen te bieden om leiderschap te tonen, maar dat zij deze kansen niet goed heeft benut. Een bron stelde dat de slechte communicatie vanuit Harris’ kamp eerder te wijten was aan gebrekkige planning binnen haar eigen team dan aan het Witte Huis.
De campagne van Harris weigerde commentaar te geven toen Fox News hen benaderde. Andrew Bates, plaatsvervangend perssecretaris van het Witte Huis, benadrukte echter in een verklaring Biden’s voortdurende steun voor Harris.
“President Biden heeft vicepresident Harris direct na zijn terugtrekking uit de race gesteund, en heeft herhaaldelijk haar leiderschapskwaliteiten geprezen,” zei Bates. “Hoewel we ervoor zorgen dat alle kritieke functies binnen het Witte Huis volledig bemand blijven, hebben we aanzienlijke wijzigingen doorgevoerd om ervoor te zorgen dat het team van de vicepresident alle benodigde steun en middelen heeft,” voegde hij eraan toe. “Dit is gebaseerd op een sterke, vertrouwensvolle relatie tussen beide teams, die cruciaal is geweest voor een succesvolle overgang naar een nieuwe kandidaat.”