NDP-voorzitter houdt Nederlands publiek zeer somber beeld voor over leven in Suriname

PARAMARIBO – NDP-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft tijdens een bijeenkomst met sympathisanten in Nederland een verontrustend, bijna extreem somber beeld geschetst over het leven in Suriname. “Dit maak ik voor het eerst mee”, zei ze, verwijzend naar de verslechterende omstandigheden in het land. Uit haar toespraak bleek dat vrijwel niets beleidsmatig goed gaat in Suriname; van gezondheidszorg tot de slechte internationale reputatie die het land onder het kabinet-Santokhi/Brunswijk zou hebben gekregen.
Geerlings-Simons vindt dat de huidige machthebbers, die de vorige regering onder leiding van de NDP beschuldigden van falend beleid, juist degenen zijn die er de kantjes van af lopen. Ze merkte op dat zelfs het diasporabeleid, dat hoog in het vaandel wordt gedragen door president Chandrikapersad Santokhi, volgens haar een downgrade is in vergelijking met wat er onder het NDP-regime werd gerealiseerd. Onder een nieuwe NDP-regering zullen er nog meer faciliteiten worden gecreëerd om de diaspora te betrekken bij de ontwikkelingen in Suriname, inclusief remigratie in goede tijden, was de rode draad van haar boodschap wat dit betreft.
Een van de verwijten van de huidige regering is dat Suriname onder de twee kabinetten Bouterse van de NDP, geïsoleerd was. Geerlings-Simons ontkende deze bewering echter en merkte op dat ze juist het tegenovergestelde waarneemt nu. “Alleen met India”, werd er vanuit het publiek geroepen door sommige toehoorders. De NDP-voorzitter ging niet in op deze opmerking.
Ondanks haar zware kritiek op het beleid van president Santokhi, stelt Geerlings-Simons dat de NDP bereid is om met alle partijen en groepen samen te werken aan de opbouw van het land. Als voorwaarde geldt wel dat er een streng anti-corruptiebeleid moet worden gevoerd. “We gaan niemand de hand boven het hoofd houden.” …[+]