Rust keert terug bij PCS

De onrust rondom de staking bij het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) lijkt te zijn bedaard nu de betalingsachterstanden zijn weggewerkt en de salarissen zijn uitbetaald. Minister Amar Ramadhin bevestigde dit voorafgaand aan de wekelijkse vergadering van de Raad van Ministers (RvM). De staking, die leidde tot spanning binnen het centrum, is beëindigd, waardoor de rust is hersteld.
Er is tevens een principeovereenkomst bereikt met de ziekenhuisbonden, waarbij de cao-onderhandelingen uit 2017 en 2018 opnieuw op de agenda staan. Dit wordt gezien als een positieve stap om de communicatie en samenwerking te verbeteren tussen de overheid en het zorgpersoneel. De heropname van de cao-onderhandelingen biedt perspectief op verdere structurele oplossingen binnen PCS.
Minister Ramadhin erkent echter dat de uitbetaling van de cao-afspraken een aanzienlijke druk legt op de begroting van het ministerie van Volksgezondheid. Ondanks deze uitdaging heeft het ministerie zich gecommitteerd om de benodigde middelen vrij te maken voor de uitvoering van de afspraken, wat als bemoedigend wordt gezien door betrokkenen.