Veel mensen met een beperking nog steeds geen Monikarta

De voorzitter van de Stichting Wan Okasi, Aniel Koendjbiharie verklaart dat een heleboel mensen met een beperking, nog niet voorzien zijn van een Monikarta. Een deel wordt voorgehouden, dat er nog geen materiaal beschikbaar is voor het aanmaken van de kaart. In dat kader heeft de Stichting Wan Okasi samen met mevrouw Gloria Botsse en ISOS, op zaterdag 5 oktober een registratie gehouden in verband met het monikarta-probleem. Meer dan 400 personen hebben zich laten registreren, maar velen konden helaas niet aanwezig zijn vanwege de afstand en de kosten.
‘’Wij worden nog steeds benaderd door mensen die zich willen registreren, hetgeen aangeeft, dat het probleem groter is dan wordt gedacht.
Tijdens interviews heb ik aangegeven dat de volgende stap na de registratie zou kunnen zijn, het probleem voor te leggen aan de president. Samen met hem willen wij onderzoeken, hoe dit probleem zo snel mogelijk kan worden opgelost. Gisteren hebben wij een officiële brief afgeleverd op het Kabinet van de President‘’, aldus Koendjbiharie.
Koendjbiharie benadrukte dat de overheid beter moet zorgen voor mensen met een beperking. Wat nu gebeurt, is dat deze groep, die volgens Koendjbiharie al een last vormt voor haar omgeving omdat ze geen inbreng heeft, ook nog lang moet wachten op de financiële steun waarop ze recht heeft. In een schrijven aan president Santokhi licht de Stichting Wan Okasi de gevallen van personen met een beperking die geen toegang hebben tot hun financiële uitkering, toe.
Het schrijven luidt als volgt: ‘’ Geachte President Santokhi,
In de afgelopen periode hebben wij, Stichting Wan Okasi, herhaaldelijk te maken gehad met schrijnende gevallen van personen met een beperking, die geen toegang hebben tot een financiële uitkering. Deze situatie is ontstaan, doordat een groot aantal mensen zijn MoniKarta-pinpasje, noodzakelijk voor het ontvangen van de uitkering, niet heeft ontvangen. Volgens informatie vanwege het ministerie van Sociale Zaken zou dit te wijten zijn aan een gebrek aan materiaal voor de productie van deze pasjes. Dit probleem sleept inmiddels al meer dan een jaar voort, zonder concrete oplossingen.
Niet alleen onze stichting, maar ook andere organisaties en journalisten worden benaderd door deze kwetsbare groep, die afhankelijk is van deze ondersteuning. Om een helder beeld te krijgen van de omvang van het probleem, hebben wij in samenwerking met het platform ISOS en met de steun van mevrouw Gloria Botsse op 5 oktober 2024 een grootschalige registratie georganiseerd. Hierbij hebben ruim 450 personen zich aangemeld, en naar verwachting is het werkelijke aantal getroffenen nog hoger, gezien velen zich door afstand en bijkomende kosten niet konden registreren.
Wij kunnen met zekerheid stellen dat deze situatie een ernstige impact heeft op het welzijn van personen met een beperking. Het is zorgwekkend dat deze mensen, die al in een kwetsbare positie verkeren, structureel worden achtergesteld. Het recht op adequate zorg en ondersteuning voor personen met een beperking is een verantwoordelijkheid van de overheid, en het uitblijven van oplossingen is voor deze groep onacceptabel.
Aangezien de minister na meer dan een jaar geen concrete stappen heeft ondernomen om deze problematiek op te lossen, wenden wij ons tot u met een dringend verzoek om uw tussenkomst. Wij zijn bereid om actief bij te dragen aan een duurzame oplossing voor dit probleem en verzoeken u daarom vriendelijk om ons binnen een week na het indienen van deze brief te ontvangen voor een persoonlijk gesprek. In dit overleg zouden wij gezamenlijk de stappen kunnen vaststellen die nodig zijn om deze kwestie zo spoedig mogelijk op te lossen.
Wij zijn ervan overtuigd dat, als wij allen beseffen wat deze groep dagelijks moet doorstaan, er geen andere keuze is dan gezamenlijk op te treden en de situatie voor deze mensen te verbeteren. Wij rekenen erop dat u, als president van alle burgers van Suriname, ook deze groep niet in de steek zult laten.
Daarnaast wensen wij in dit gesprek nog enkele andere belangrijke kwesties onder uw aandacht te brengen. Wij hopen op een spoedige reactie van uw zijde en zijn ervan overtuigd dat u zich bewust bent van de urgentie van deze situatie.‘’
 
The post Veel mensen met een beperking nog steeds geen Monikarta ..