Ligeon: “Ambtenaren worden ingezet in PL-partijcentrum”

PARAMARIBO – Op het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BIZA) worden diverse corruptieve handelingen gepleegd met medeweten van de minister. Dit zegt Jermain Ligeon, ondervoorzitter van de personeelsbond van Binnenlandse Zaken aan de krant. Zo worden volgens Ligeon ambtenaren die werken op het ministerie ingezet bij het partijcentrum van Pertjajah Luhur (PL) te Beekhuizen.  BIZA-minister Bronto Somohardjo komt uit het politiekhuis PL.
“De bond is het niet eens met de corruptieve handelingen die zich voordoen op het ministerie. Op de eerste plaats is er geen enkel CBB-kantoor te Beekhuizen. Daar staat het partijcentrum van de PL. En als je daar tien tot twintig ambtenaren ziet die bewakingswerkzaamheden verrichten. Ambtenaren die werken in de supermarkt van Pertjajah Luhur. Ambtenaren die zitten te koken voor mensen. Dat is onkan, want het zijn onze belastinggelden die ervoor zorgen dat deze ambtenaren worden uitbetaald”, zegt Ligeon.
De ondervoorzitter zegt dat een bepaalde ambtenaar die tewerk is gesteld op BIZA twee salarissen ontvangt. “Hoe is dit mogelijk”, vraagt de voorzitter zich af.  Een andere kwestie die Ligeon behoorlijk dwarszit zijn gunningen die BIZA-minister Somohardjo heeft uitgegeven aan een hoofdbestuurslid van de PL. “Hij krijgt gunningen van de minister. En wat de zaak nog erger maakt, is dat de man in dienst is genomen door de minister. Diezelfde man is daarbovenop in de hoogste schaal op het ministerie ingedeeld. Wat ook erg is, is dat er momenteel geen openbare aanbestedingen worden gehouden zodat andere mensen ook kunnen inschrijven. Alle werkzaamheden worden direct gegeven aan die bepaalde persoon”, haalt de bondsman aan.
Ligeon zegt verder dat al deze zaken, die het daglicht schuwen, met medeweten van de BIZA-minister gebeuren. Dat er daartegen niet wordt opgetreden is onbegrijpelijk voor de bondsman. Ligeon zegt dat sinds hij eerdergenoemde zaken rond Somohardjo naar buiten heeft gebracht, vanuit BIZA rancuneus naar hem toe wordt gehandeld. “Weet u dat ik een werkgeversverklaring nodig heb. En ik kan die niet krijgen in opdracht van de minister. Hij chanteert mij. Sinds ik ambtenaar ben, is dit mij nooit overkomen.  Het is nooit voorgekomen dat ik ben gaan vragen naar een werkgeversverklaring en die niet kan krijgen”, aldus de bondsman. De leiding van BIZA treft niet alleen tegen de ondervoorzitter harde maatregelen, maar ook tegen andere leden van het bestuur. Vanuit de leiding van BIZA is de opdracht gegeven om de salarissen van de leden van het bestuur van de vakbond te blokkeren…[+]