Kaw Tere en Krabita Tere

ROZENGEUR / Gerold Rozenblad
Ik snap het helemaal niet meer. Er schijnt zich een wedstrijdje staarthouden af te spelen. Recent gaf Kaw Tere tijdens een massameeting aan dat hij met verschillende presidenten heeft gewerkt, maar nog nooit zoveel druk heeft ervaren als onder de huidige. Hij weet nooit iets over beleidsmaatregelen.

Wanneer de raad van ministers in vergadering is geweest, wordt die vergadering overvleugeld door een regeringsraadvergadering, waar de echte besluiten worden genomen. Kennelijk ook besluiten die hij zou hebben genomen, worden teruggedraaid. Zijn uitspraak dat hij zich vasthoudt aan de staart van de koe doet nog steeds opgeld en zal vermoedelijk tot mei volgend jaar aanhouden. Want loslaten? Ho maar!

“Hoewel er veel over is gezegd, kwam niet naar buiten wie precies de opdracht tot geen verlenging had gegeven, maar meer nog, wat er zou gebeuren met de vrijgekomen concessies”

Maar hoewel academische onderwerpen niet aan Kaw Tere zijn besteed, blijkt hij wel een goede leerling te zijn in het leren van het basale. Recent heeft de Abop-minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting twee onderdirecteuren komende uit de PL de laan uitgestuurd. Zonder overleg. Zonder uitleg.
Wat Kaw Tere heeft geleerd van de VHP, paste hij toe op PL. In elk geval weet Bronto niet waar de plotse klap vandaan komt, immers er was geen onvertogen woord over het duo.
Rap van tong zoals wij hem kennen, hoorde ik de man verschillende keren uitleggen hoe trots de partij is. De directeuren is gezegd trots het erf uit de lopen. Maar ook dat de partij niet kleinzerig is. Er zal niet in de bres worden gesprongen voor het duo. Mooi om dat van je partijleiding te horen.
Ik denk dat Bronto ook lerende is. Hij blijkt een goede leermeester in Kaw Tere te hebben. Immers, hij blijft de samenwerking met Abop koesteren, zoals deze partij de samenwerking met de VHP blijft koesteren.
Hij heeft van de trotse koning geleerd om je nederig op te stellen in naam van de samenwerking. Want als je eruit bent, kan je nog minder doen. En dus zal hij praten met de Abop-leiding vanwaar de plotse mep in het gezicht komt. Ook al is hij moe om blaka doti van anderen te zijn, neemt hij wel de vernedering van zijn bondgenoot. Lijkt mij dat Bronto Krabita Tere vasthoudt.
Maar die staarthouderij lijkt mij in een bepaald licht te moeten worden gehouden. Daarvan lichtte Kaw Tere onbedoeld zelf een tipje. Hij opende het vuur op Diana Pokie, die in haar ministersperiode – anders dan haar was opgedragen – wel de beschikking voor dertien houtconcessiehouders verlengde.
Althans dat bleek, nadat Kaw Tere liet overkomen alsof zij de beschikking had verleend. Blijkt dat dit lange jaren en twee ministers terug was gebeurd en zelfs de verlenging door haar voorganger was goedgekeurd. Zij handelde slechts de correcties af.
Hoewel er veel over is gezegd, kwam niet naar buiten wie precies de opdracht tot geen verlenging had gegeven, maar meer nog, wat er zou gebeuren met de vrijgekomen concessies. Dat laat zich makkelijk raden. Immers, of je nou Kaw Tere of Krabita Tere vasthoudt, het houdt je wel op de grazige weiden… .
roziegeur@gmail.com