Suriname een misdaadsyndicaat?

De taken van volksvertegenwoordigers of assembleeleden zijn vrij eenvoudig. Je moet gewoon luisteren naar het volk, de critici, de journalisten en de deskundigen. Dat moet je dan kunnen vertolken in beleid, naast de controlefuncties en het helpen maken van wetten. Ook bij de laatste twee taken moet je de stem van het volk niet negeren. Want dat gebeurt maar al te vaak met lulverhalen, die enge belangen moeten verdoezelen. De DNA-taken zijn aldus eenvoudig, als ze zich goed van hun taken willen kwijten.
Moeilijk en gecompliceerd
Deze zelfde taken worden moeilijk en gecompliceerd, wanneer je straffeloos wil gaan stelen en enge belangen wil dienen. En om dit te kunnen klaarspelen, moet je samenzweren met regeringslieden. Is dat geen misdaadsyndicaat in de maak? Particuliere belanghebbenden dienen uiteraard vaak ook mee te eten. Ongezien en straffeloos natuurlijk. Dus zo een misdaadsyndicaat wordt groter. Regeringslieden kunnen ook in samenwerking met particulieren straffeloos willen roven. Dat is dan een ander misdaadsyndicaat. Het is niet uitgesloten dat in bepaalde gevallen douaniers ook betrokken zijn. Misschien binnen hetzelfde misdaadsyndicaat of misschien wordt er weer een ander misdaadsyndicaat opgezet. Er kunnen mogelijke overlappingen zijn, neem ik aan. Wie kan het weten? Als de politie hier lucht van krijgt, zal die ook een deel van de buit willen opeisen. Verschillende machten maken dan deel uit van zulke misdaadsyndicaten. Stel je nou eens voor dat zelfs het Openbaar Ministerie moet doen alsof haar neus bloedt. Is Suriname dan geen misdaadsyndicaat geworden? Want bijna de hele Trias Politica zou dan in een of meerdere misdaadsyndicaten zitten?
Geldstromen
Als je de geldstromen volgt, vertellen de inkomsten- en vermogensverhoudingen binnen verschillende vergelijkbare periodes je de waarheid. En dan heb ik het in het bijzonder over die van ambtenaren. Hoe is dat in godsnaam mogelijk. Dezelfde waarheid zal manifest worden wanneer de olie- en gasinkomsten over enkele jaren zullen binnenvloeien. Is de overeenkomst met TotalEnergies niet illegaal als blijkt dat alle partners, die deel uitmaken van het legale besluitvormingsproces, zijn uitgesloten? Want Staatsolie mist de bevoegdheid om de exploitatierechten verbonden aan dergelijke overeenkomsten buiten het parlement om aan te gaan. Dat betekent dus dat de overeenkomst niet rechtsgeldig tot stand is gekomen en in strijd is met de rechtsbelangen van de Republiek van Suriname. Misbruik van een bestuurlijke bevoegdheid (détournement de pouvoir), heet dat. En tegen rechtsmisbruik dient iedere rechtsorde voor te waken. Er zijn vele anti-misbruikwetten, alsmede veel jurisprudentie hierover.
Bewijs van historische diefstal
Het gebruik van de ontwikkelingsgelden, de schulden en leningen is het bewijs hiervan, want Suriname is er in alle opzichten slechter van geworden. Als je je emotioneel of etnisch toch vastkleeft aan een andere mening, dan heb je duidelijk geen realiteitszin. Sommige personen zouden je dan voor een koe willen uitmaken, ik niet. “If there is no tiger in the forest, even monkeys can rise to power!” Het bestuur van Suriname vanaf onze onafhankelijkheid krijgt van mij een 10 voor dictatuur, oplichting en bedrog.
Dr. Roy I. Bhikharie, PhD
Eerst het Volk, dan de Rest (sinds 2014)
The post Suriname een misdaadsyndicaat? ..