Bedrijfsleven Guyana wil ook profiteren van opkomende offshore-projecten Suriname

PARAMARIBO – De Suriname-Guyana Kamer van Koophandel (SGCC) is optimistisch dat de ontwikkeling van het eerste offshore olieproject in Suriname, Granmorgu, grote voordelen zal opleveren voor de Guyanese economie. Het project, ter waarde van USD 10 miljard, biedt volgens de Kamer immense kansen voor groei en ontwikkeling in Suriname, maar ook het Guyanese bedrijfsleven is enthousiast. Dat heeft intussen wat ervaring met de offshoresector.
In een verklaring stelde de SGCC dat deze investering een mijlpaal vormt in het economische en energielandschap en een belangrijke stimulans zal zijn voor de economische groei van zowel Suriname als Guyana. “De Final
Investment Decision (FID) zal nieuwe economische mogelijkheden creëren via werkgelegenheid, lokale capaciteitsopbouw en verbeterde energiesamenwerking over de grenzen heen. Het zal aanzienlijke voordelen genereren voor de lokale economie, met een toename van werkgelegenheid en investeringen die de private sectoren van zowel Suriname als Guyana zullen versterken”, aldus de SGCC.
Voor Guyana betekent dit project een aanvulling op de groeiende oliesector van dat land. “De samenwerking tussen Guyana en Suriname in energie en handel zal aanzienlijke voordelen opleveren voor beide naties, de regionale connectiviteit verbeteren en beide landen positioneren als leiders op de wereldwijde energiemarkt”, aldus de verklaring.
De SGCC ziet uit naar verdere samenwerking met de regeringen van Suriname en Guyana, om ervoor te zorgen dat dit project een hoeksteen wordt voor duurzame ontwikkeling en langetermijnwelvaart in de regio, door grensoverschrijdend handel en investeringen te bevorderen…[+]