Potentie toerisme Boven-Suriname benutten

‘Daar zitten echte ondernemers’
door Euritha Tjan A Way

PARAMARIBO — Lindie Aboikoni is een man met een missie. Als Saramaccaner die afkomstig is van het Boven-Surinamegebied wil hij meer bekendheid hebben voor het gebied om de potentie die hij ziet te benutten. De activiteit in het dorp Jaw-Jaw op 21 september, die georganiseerd werd in het kader van de Toerismemaand, ziet Aboikoni als een bewijs dat het kan. “Ik ben daarom iedereen dankbaar die belangeloos mee heeft gedaan om dit weekend tot een succes te maken.”
Hij is oprichter en voorzitter van stichting Toerisme Boven-Suriname. “Wij willen eigenlijk benadrukken dat de bijdrage die het gebied levert in het realiseren van een Surinaams toerismeproduct niet onderschat moet worden.”

“Bedenk hoe het Surinaamse toerisme zou zijn zonder de bijdrage van het Boven-Surinamegebied. Dan zie je direct dat we onmisbaar zijn”

Meer dan Saamakacultuur
Volgens hem is het Saamakagebied meer dan alleen de Saamakacultuur. “Het is veel meer dan dat. Het is ongerepte natuur, het is schoon water, het zijn ondernemers die samenwerken om het toerisme te bevorderen.”
De eigenaren in het gebied ziet hij als echte ondernemers. “We hebben door klimaatverandering enorm veel last gehad van overstromingen. Maar waar we zien dat andere ondernemers steeds weer de overheid om steun vragen, zijn het de ondernemers in het Boven-Surinamegebied degenen die tonen dat ze op eigen kracht weer opstaan en langzaamaan hun oord weer opknappen”, legt de stichtingsvoorzitter uit.
Hij zegt dat het gebied vaak onderschat wordt en niet betrokken wordt bij het maken van beleid en het bepalen van strategie op weg naar beter. “Dit terwijl ik kan staven dat heel veel toeristen naar Suriname komen om naar Boven-Suriname te reizen. Ze willen het liefst gelijk naar het gebied. Bedenk hoe het Surinaamse toerisme zou zijn zonder de bijdrage van dit gebied. Dan zie je direct dat we onmisbaar zijn.”
Meer in de schijnwerpers
Hij ziet het feit dat de activiteiten op 21 september in afstemming met het directoraat Toerisme van het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme zijn georganiseerd, als een goed begin om het gebied meer in de schijnwerpers te krijgen. “De stichting is in 2022 opgericht en we hebben al een keer een schoonmaakactiviteit georganiseerd in het gebied. De activiteit op 21 september was onze tweede. We gaan evalueren en kijken wat we hierna zullen doen.”
Dat artiesten zoals Jason Eduwaiti en Benjamin Fayah hebben meegedaan en heil zagen in de activiteit zal meer mogelijkheden creëren om ook events te organiseren. “We zullen een balans zoeken tussen optreden van artiesten en de rust die toeristen gewend zijn. Het mooiste vind ik dat ondernemers en hun producten een link kunnen maken met het toerisme. Samen kunnen we groeien”, aldus Aboikoni.