Privatiseren staatsbedrijven moet via wetgeving

Het privatiseren van staatsbedrijven door de overheid kan niet zomaar plaatsvinden. Dat moet via wetgeving gebeuren, en die discussie wordt in De Nationale Assemblee (DNA) gevoerd, aldus NDP-fractieleider Rabin Parmessar. Dit naar aanleiding van uitspraken van minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning.
Parmessar merkt een bepaalde lijn bij de regering op, waarbij een kapitalistische inslag zichtbaar is en steeds meer staatseigendommen worden verkocht. De NDP-fractie is ook tegen het feit dat de staat grote lappen grond uitgeeft, die vervolgens doorverkocht worden.
De fractieleider stelt dat het beter zou zijn als de staat de controle hierover behoudt. In gesprek met TBN Prime Alert geeft Parmessar aan dat veel eigendommen naar “friends and family” gaan, aangezien er geen transparantie is.
De politicus benadrukt dat men voorzichtig moet zijn met het privatiseren van staatsbedrijven. Als deze bedrijven niet efficiënt functioneren, is het de taak van de overheid om die efficiëntie te verbeteren. Volgens hem zijn deze bedrijven met een reden opgericht. Het is het beste om deze discussie in het parlement te voeren. De regering moet volgens Parmessar duidelijk uitleggen welke argumenten er zijn om een aantal van deze bedrijven te privatiseren.
De regering heeft besloten om alle verlieslatende parastatale bedrijven af te stoten. Deze bedrijven vervullen al jaren geen belangrijke rol meer, en de overheid heeft er geen enkel voordeel aan. Het plan is om deze bedrijven van de staatshuishouding af te voeren. Binnen twee weken komt de regering met een structuur om dit plan uit te voeren. Er is enige tijd geleden een rapport verschenen over de staatsbedrijven, waarin de positie van deze bedrijven wordt uiteengezet.
Volgens minister Raghoebarsing kunnen na bestudering zeker dertig bedrijven worden afgestoten. Als pilot zal de regering starten met het afstoten van ongeveer twee bedrijven, die relatief eenvoudig af te stoten zijn, om te zien hoe het proces precies verloopt. Dit zal de staatsbegroting ontlasten en particuliere initiatieven meer kansen geven op het gebied van productie.