President Santokhi roept op tot voortdurende steun Haïti

NEW YORK — President Santokhi heeft in New York opgeroepen tot voortdurende steun voor Haïti. Dat deed hij maandag tijdens een vergadering van de ad-hoc adviesgroep over Haïti van de Economische en Sociale Raad van de Verenigde Naties (Ecosoc), in het VN-hoofdkwartier in Manhattan.
“Suriname roept de internationale gemeenschap op om zich te blijven inzetten voor het programma van ondersteuning voor Haïti, op een holistische en gecoördineerde manier, en het een prioriteit op de agenda te houden”, aldus de president. De vergadering was onder leiding van de Canadese premier Justin Trudeau en de Haïtiaanse premier Garry Conille. Santokhi sprak, samen met andere wereldleiders, zijn diepe bezorgdheid uit over de complexe crisis die Haïti in haar greep houdt.

Verschillende landen zijn opgestaan om Haïti broodnodige steun te bieden in deze uitdagende tijd, waaronder de inzet van de Multinational Security Support Mission (MSS-missie), geleid door Kenia onder gezag van de VN. Maar ook humanitaire hulp van het Amerikaanse United States Agency for International Development (Usaid) en van andere landen, alsmede internationale hulp in de vorm van fondsen, apparatuur en technische ondersteuning, gecoördineerd door Canada.
Suriname bereidt zich voor om deel te nemen aan de MSS-missie in Haïti door een klein peloton in te zetten. Ons land intensiveert de communicatie-inspanningen om zo snel mogelijk een zinvolle inzet te garanderen. Suriname stelt zich op het standpunt dat er speciale aandacht moet worden besteed aan het mobiliseren van financiële middelen om de routekaart voor vrede en stabiliteit tijdig en effectief uit te voeren.